Share |

PORADNA VENEROLOGIE

foto, zdroj: wikimedia.org

Další blok otázek a odpovědí Venerologické poradny.

Otázka:
"Dobrý den, jsem po prodělaném onemocnění syfilis. Léčil jsem se v nemocnici 15 dní, diagnoza syfilis recens latens. Za jak dlouho mám jít na odběr krve na kontrolní vyšetření? Předem děkuji Jirka"
 
Odpověď:
"Dobrý den vážený pane,
Pokud jste po léčbě syfilis za hospitalizace, tak při propuštění z nemocnice jste byl vybaven propouštěcí zprávou a tu musíte neprodleně odevzdat odesílajícími venerologovi, který  zjistil Vaší diagnozu syfilis. A ten Vám určí první termín náběrů krve na protilátky proti syfilis po léčbě. V zásadě se první odběr provádí tři měsíce od ukončení antisyfilitické terapie a další termíny se určují podle výsledků posledních odběrů. Ale toto je v kompetenci lékaře - venerologa, který Vás nyní bude mít na starost a ke kterému budete chodit s každým problémem ohledně pohlavních chorob a to nejenom  syfilis. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den,  chtěla bych se zeptat na přesnost testu na syfilis a HIV po antibiotikách Amoksiklav 625 (na7dní), zároveň bráno Macmiror complex 500(na8dní). Test dělán 26-27dní po dobrání obou na kožní ambulanci. RRR,TPHA a HIV - negativní. Existuje možnost zkreslení testu? Případně, kdy nejdřív po dobrání antibiotik test opakovat? (Jednalo by se o případné nakažení před více lety, příznaky by byly, ještě jsem testována nebyla). Zároveň beru dlouhou dobu lichořeřišnicové a propolisové kapky - přírodní silná antibiotika. Možná by to mohlo mít také vliv. A zároveň po antibiotikách, jestli by měl vliv na testy také nějaký zůstávající zánět v těle: např. chronický zánět krčních mandlí, chronický zánět močového měchýře, alergie na potraviny a roztoče, možná i menší zánět střev. Děkuji a přeji pěkný den."
 
Odpověď:
"Dobrý den vážená paní, chronické záněty  ani alergie neovlivňují tvorbu specifických protilátek proti  antigenu Treponema pallidum ani neovlivňují testy na HIV.  Mám na mysli specifické protilátky, které  jsou sledované například v testu TPPA nebo TPHA .   Zde je opravdu rozhodující doba od eventuálního rizika nákazy. Pokud jsou testy prováděny v časovém období po skončení inkubační doby a pacient nebral 14dní před testováním antibiotika, tak výsledkům možno plně věřit.  S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.