Share |

POPMUSEUM PŘIPOMÍNÁ NEJVĚTŠÍ ROCKOVÝ FESTIVAL V SOCIALISTICKÉM ČESKOSLOVENSKU

foto: pořadatel akce

Na tu akci se dodnes vzpomíná. Dodnes se mezi pamětníky diskutuje o jejím významu a smyslu. Celostátní přehlídka československých rockových skupin Rockfest (1986-89) má zvláštní místo jak v dějinách českého a slovenského rocku, tak tuzemských hudebních festivalů. U příležitosti třicátého výročí od jeho prvního ročníku připravilo pražské Popmuseum výstavu, která zmapuje osudy největšího rockového festivalu v socialistickém Československu od smělých počátků až k nečekanému konci.
 
Rockfest byl reakcí tehdejších svazáckých a kulturních orgánů na neúspěch tažení proti nové vlně českého rocku v roce 1983 (tento fenomén představila výstava Popmusea v roce 2008). Snaha ukázat, že rocková hudba má v tehdejším Československu zelenou – a zároveň podchytit nekontrolovaný vývoj v žánru v té době – se nakonec vymknula a ukázala schizofrenii tehdejšího režimu. Pod hlavičkou oficiální akce se v kulisách pražského Paláce kultury představilo množství uskupení a interpretů, jejichž hudba bývala do té doby považována za ideologickou diverzi, a pokud nebyla přímo zakazována, tak rozhodně – řečeno dobovým žargonem – „nedoporučována“. Přinesl žádoucí konfrontaci různých rockových stylů a subkultur a podal zprávu o stavu tehdejší rockové scény v zemi. Konec Rockfestu nastal se změnou společenských poměrů v Československu na sklonku roku 1989 – snahu transformovat jej pod hlavičkou Prezent rock na nové poměry šel v první polovině roku 1990 do vytracena.
 
Svou povahou byl Rockfest rockovým protipólem trampského, country a folkového festivalu Porta. Měl podobnou strukturu, v níž se sítem okresních a krajských kol probíjely začínající a méně známé skupiny do celostátního finále. Kromě této roviny nabízel v celostátním kole tematické večery, které dokumentovaly buď lokální scény (pražský Junior klub na Chmelnici, jedno z nejdůležitějších ohnisek nezávislé kultury osmdesátých let minulého století) nebo podstatné hudební žánry dekády (punk, heavy metal, novoromantický pop aj).
 
Na pódiích Paláce kultury se na Rockfestech poprvé dostaly „na pokraj slávy“ některé postavy, které ovlivnily český rock a pop následujících let, a některé z nich tak činí dodnes. Rockfest objevil Oceán s Petrem Mukem, v teplické metalové kapele Motorband zpíval Kamil Střihavka, objevem prvního Rockfestu byli brněnští Z kopce s Petrem Vášou a díru do světa tu udělala třeba Laura a její tygři. Některá „krátká spojení“ tohoto typu překvapí i zasvěcence a znalce.
 
Výstava nabídne krom materiálů ze sbírek Popmusea i některé pikantérie z domácích archivů několika čelných protagonistů a organizátorů festivalu a jako vždy i originální audiovizuální sestřih. V sídle Popmusea v KC Kaštan bude ke zhlédnutí do  11. června 2016.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.