Share |

Pomůcky našich předků hospodářů si osaháte ve Svárově

foto: pořadatel akce

V sobotu 25. října 2014 se koná ve Svárově celodenní akce, která nese název „Zapomenuté Nástroje, Technické Pomůcky a Řemesla našich předků – hospodářů a sedláků“ a v rámci ní se uskuteční i vlastivědná vycházka „Po stopách historie železnorudného dobývání v okolí Svárova“.
 
Kdy: sobota 25. října 2014
Čas: 10.00 – 14.00
Místo: Svárov, veřejný prostor mezi kostelem sv. Lukáše a barokní farou.
 
Zapomenuté Nástroje, Technické Pomůcky a Řemesla našich předků – hospodářů a sedláků: Uvidíte zde vystavené, dříve běžné, nyní již pomalu historické exponáty a budete si moci sáhnout na tyto nástroje a pomůcky našich předků hospodářů, obdivovat řemeslné zpracování, estetiku, důvtip a technické vymoženosti doby minulé. Vysvětlujícím výkladem nás tajemstvím zapomenutých nástrojů a pomůcek našich řemeslně šikovných předků bude provázet hlavně pan Pavel Fousek, t.č. kronikář a aktivista v oblasti historie ze sousední obce Chýně.
 
Akční část expozice pod širým nebem bude spočívat v nasledujícím a budete zde moci:
vidět, jak tesař z přivezeného kmene stromu vytesá speciální sekyrou ručně trám – tesař  p. Fousek;
stát před mistrem kolářského řemesla při opravě loukoťového kola z kočáru – truhlář p. Kopřiva;
zažít a ochutnat něco z mléčných produktů domácího sýra, jogurtu nebo tvarohu – hospodářství U Zetků;
ochutnat a zvědět jak se dělá domácí jablečný mošt – Červeno Újezdský;
otestovat některé uzenářské výrobky a dát si teplou dršťkovou polévku, obdivovat technické pomůcky řezníka – uzenáře až sto let staré - řeznictví U Fišerů;
pochutnat si na křupavých houstičkách, chlebu a posvícenských koláčcích - místní pekařky/  hospodyně;
zastavit se na kus řeči u mlynáře – p. Bočka.
 
Na živo zde vaše děti budou moci uvidět a sáhnout si na pasoucí se domácí krávu nebo oslíka – součást expozice.
 
Po stopách historie železnorudného dobývání v okolí Svárova - od 13.oo
Také se můžete zúčastnit vlastivědné procházky po blízkém okolí, zaměřené na historii dobývání železné rudy.  Turistická procházka povede ze Svárova přes Karabinský vrch, okolo Vojtěšské štoly ke Kapalínovu (Rejnovskému) mlýnu a odtud přes Chrbinský vrch až k Libečovu a zpět. Cestou se seznámíte nejen s historií a relikty těžby železné rudy, s ní souvisejícími místními geologickými a přírodními poměry, ale i s jednotlivými historickými událostmi.
 
Vycházka se uskuteční v sobotu 25. 10. Sraz všech účastníků je ve 13 hodin u kostela sv. Lukáše ve Svárově. Délka trasy je okolo 12 kilometrů, návrat zpět do Svárova do 17:30. Je dobré mít vhodnou obuv, oděv a občerstvení podle aktuálního počasí. Vycházka je pořádána ve spolupráci s Melicharovým vlastivědným muzeem v Unhošti a předsedou Mykologického klubu Unhošť.
 
Kontakt na koordinátora celé sobotní akce:  
Ak.mal. Lukáš Bradáček, e-mail: bradicka@raz-dva.cz
 
Organizace a podpora akce:  Spolek svárovského zvonu - platforma spolupráce občanů, obecních úřadů a církví, prospívající památkám a přírodě.
www.spolek-svarovskeho-zvonu.cz  
Svárov č.1,  Unhošť   273 51


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.