Share |

Pojďte si zkusit první pomoc s Červeným křížem

 Masírovat srdce, zastavit krvácení, pomoci dusícímu se dítěti – nejen tyto dovednosti si v sobotu 20. srpna vyzkouší návštěvníci areálu Žlutých lázní v Praze Podolí. Lidé budou na břehu Vltavy svědky záchrany tonoucího i ukázek záchranářské práce.
 
Třetí ročník akce Den první pomoci připravila farmaceutická společnost Pfizer ve spolupráci se záchranáři pražského červeného kříže. „Paradoxně lidé považují za nejrizikovější situace, jako jsou autonehody nebo extrémní sporty. Z našich průzkumů ale vyplývá, že kolem 40 % nehod a úrazů, kdy museli lidé poskytnout první pomoc, se stalo v domácnosti nebo na pracovišti. Je tedy mnohem větší pravděpodobnost, že první pomoc bude potřebovat někdo z našich blízkých,“ shrnuje za pořadatele tisková mluvčí společnosti Pfizer v České republice Lenka Kaška. 
 
Záchranáři z pobočky červeného kříže Praha 1 proškolí ročně v základech první pomoci přes dva tisíce lidí. Celorepublikově projde kurzy červeného kříže přes 40 tisíc lidí za rok. „Většina lidí prošla naposledy kurzem první pomoci ve škole nebo v autoškole. Určitě proto neuškodí si ji jednou za čas osvěžit. Přeci jen je něco jiného, přečíst si o masáži srdce v příručce, a něco jiného je, zkusit si hrudník skutečně stokrát stlačit,“ říká koordinátorka kurzů oblastní pobočky Českého červeného kříže Praha 1 Eva Bernatová.
 
Laická první pomoc zároveň prochází neustálým vývojem. Nejnovější doporučení vydala Evropská resuscitační rada v roce 2015. „Všeobecně se první pomoc snažíme pro laiky co nejvíce zjednodušit. Důležitou roli dnes sehrávají operátoři na tísňové lince 155, kteří přes telefon dokážou člověka krok po kroku navést, jak v kritické situaci správně postupovat,“ dodává Bernatová.
 
V rámci akce Den první pomoci si návštěvníci zkusí také techniky záchrany tonoucího pomocí lana nebo záchranného kruhu.  „Ačkoli nemáme moře, patří Česká republika mezi státy s největším počtem utonulých osob na světě. Ročně se v českých vodách utopí kolem dvě stě lidí,“ říká předseda spolku pražské Vodní záchranné služby ATMS, Jaromír Laštovka. „V Praze je naštěstí tragických případů málo. Nejčastěji řešíme kolize motorových člunů a skútrů s kanoisty a veslaři. Lodní doprava na Vltavě je velmi rušná, proto jsou tady sportovci více ohroženi nehodami, než na klidné vodě,“ dodává Laštovka.
 
Zároveň upozorňuje, že pokud člověk spatří ve svém okolí tonoucího, měl by ze všeho nejdříve zavolat na tísňovou linku 112, kde informuje o situaci a sdělí konkrétní místo. „Záchrana tonoucího vyžaduje dovednosti, které ovládají vyškolení plavčíci a záchranáři. Pokud je to možné, snažte se tonoucího zachránit ze břehu, třeba tím, že mu hodíte lano nebo záchrannou vestu. Než skočíte do vody, zvažte, jestli na to máte, nebo ne. Vždy se ujistěte, že o vás někdo další ví a že pomoc je na cestě,“ shrnuje Laštovka.
 
 
 
 
Den první pomoci se koná v sobotu 20. srpna od 10 do 17 hodin v areálu Žlutých lázní v Praze Podolí. Na každého účastníka, který si vyzkouší první pomoc, čeká navíc dárek nebo nealko osvěžení v Baru první pomoci zdarma. Akci moderuje Martin Hrdinka.
 
Program Žluté lázně – 10 – 17 hodin
Stanoviště záchranářů ČČK s nácvikem první pomoci.
Ukázky záchrany tonoucího v podání vodní záchranné služby.
Soutěže a dárky pro děti a dospělé.
Nealko Bar první pomoci.
 
Každou hodinu moderované vstupy s ukázkami:
10:30 – ukázka první pomoci člověku v bezvědomí 
11:30 – ukázka záchrany tonoucího ve Vltavě
12:30 – ukázka pomoci při dušení cizím tělesem                                                 
13:30 – ukázka první pomoci dětem                                      
14:30 – ukázka záchrany tonoucího ve Vltavě                                                                                                        
15:30 – ukázka ošetření krvácející rány
16:30 – ukázka první pomoci člověku v bezvědomí
 
Vstupné do areálu Žlutých lázní je 80 Kč (dospělí).
Studenti a senioři 50 Kč. Děti do 100 cm zdarma.
Uhrazené vstupné může být použito na úhradu nápojů, občerstvení a sportovních aktivit.
 
Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Regina DAB Praha.
 
 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.