Share |

Pojďte se podívat na ruchadlo (a další zemědělské exponáty)

foto NZM

Od čtvrtka 15. března bude v Národním zemědělském muzeu na Letné otevřena nová expozice Zemědělství. K vidění bude ruchadlo bratranců Veverkových i plemenný býk César.
Sedmdesát let čekalo Národní zemědělské muzeum v Praze, až bude moci znovu realizovat expozici věnovanou zemědělství. Ta v budově postavené v roce 1939 sice po válce vznikla, ale vydržela zde jen pár měsíců. V roce 1950 se totiž v muzeu na Letné usídlila z nařízení tehdejší vlády firma Stavoprojekt. Nyní se v rámci oživování a rekonstrukce muzea postupně daří celému objektu vrátit jeho původní účel. K expozicím Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Živá zahrada, Voda v krajině a Laboratoř ticha tak nyní přibude i ucelená expozice věnující se historii zemědělství.
"Oceňuji, že Národní zemědělské muzeum odpovídá trendům, kterými jdou i světová muzea. Důležitým prvkem je interaktivita, tím expozice lákají i ty nejmenší návštěvníky. Děti se tak mohou seznámit se zemědělstvím zábavným způsobem, což je podle mě důležité. Zemědělství bychom měli vnímat v širších souvislostech, jako nenahraditelnou součást našich životů. Vím, že historie muzea byla plná změn, různých přesunů a stěhování. Promítal se do ní vývoj naší republiky, která letos slaví 100. výročí vzniku. A stoletá je také historie muzea," řekl při slavnostním otevření nové expozice ministr zemědělství Jiří Milek.
V nové expozici Zemědělství nechybí symbolická cesta dějinami zemědělství formou časové osy, která přibližuje jeho vývoj od pravěku až do současnosti se všemi zvraty, propady i úspěchy. Zemědělství od neolitu představuje základ celé společnosti, umožnilo rozvoj dalších odvětví, vědy a techniky. Obděláváním půdy a chovem hospodářských zvířat se až do 19. století živila převážná část obyvatel. Návštěvníci se seznámí i s koloběhem hospodářského roku. Naleznou zde unikátní sbírkové předměty, například legendární ruchadlo bratranců Veverkových, které v 19. století započalo éru nových technologií a inovací v zemědělství. Dominantou expozice je také býk César, nejlepší plemeník z první české inseminační stanice. Centrálním tématem je hospodářský cyklus. Zobrazení zemědělských prací během jednoho roku doplňuje výstava historické techniky. Zájemci si také mohou si poslechnout audio vyprávění našich předků od neolitu až po současnost.
Dětští návštěvníci mohou vstoupit do chlívku s ovcí a kozou nebo obilné sýpky a zjistit, jaké to je zahrabat se do zrní. Zahrají si na archeology a čeká je tu i světnička, kde si vyzkouší výrobu chleba a másla. Je jim také vyhrazena střední část expozice seznamující děti s životem hospodářských zvířat. "Odtržení naší společnosti od toho, jak získáváme jídlo, je velké, a považujeme za důležité zejména děti seznamovat s tím, kde se potraviny berou, a budovat v nich vztah k zemědělství, potažmo k přírodě, půdě a krajině. U nás se o to snažíme hravou a interaktivní formou," říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.
Expozice vznikla při příležitosti stého výročí založení Československa.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.