Share |

Podzimní sklizeň Festivalu otrlého diváka se vrátí do kožených, tupírovaných a heavymetalových osmdesátých let

Letošní jednodenní podzimní speciál Festivalu otrlého diváka s podtitulem Podzimní sklizeň 2016 přenese kino Aero do obskurních a heavy metalových 80. let, mezi programátory hrající Dračí doupě, přítulné mimozemšťany a také mezi bujné kštice, jež vyrašily na nejrůznějších tělesných partiích. Program složený ze čtyř snímků startuje v sobotu 15. října odpoledne. Chybět nebude ani oblíbený simultánní překlad předváděný naživo.
Jako variaci na legendární Evil Dead pro děti je označován úvodní snímek Vrata do podsvětí, po kterém bude následovat blouznivá agitka o boji středoškolského učitele poezie s metalovými pekelníky. Hned na to bude sálem pražského Aera tryskat magická energie Pána jeskyně, kterou vystřídá klepání slepecké hole s Aerem naslepo pro nevidomé. Oficiální stránky Festivalu otrlého diváka, včetně synopsí k jednotlivým filmům, najdete na tomto odkazu.
Vrata do podsvětí jako inspirační zdroj letošního seriálového hitu Stranger Things
„Dětský svět, to není jen skotačení po rozkvetlých loukách a zvídavé hry na doktora ve křovíčku. Jsou to také úzkosti z toho, jestli jáma na zahradě není náhodou skrytá brána do pekel, jestli ve stěně domu není náhodou zazděná mrtvola jednoho z dělníků, kteří dům stavěli, nebo jestli se pokojíkem po nocích nepotulují hordy titěrných démonů,“ uvozuje film Vrata do podsvětí dramaturg David Čeněk„Film, který se inspiroval osmdesátkovými gorefesty jako Smrtelné zlo nebo Noc démonů (které dětem rozhodně určené nebyly), má v sobě i ozvuky H. P. Lovecrafta, ovšem s kouzelnou přímočarostí filtrované přes heavymetalovou módu. Pokud chcete vidět, s čím si (mimo jiné) hrají tvůrci televizního seriálu Stranger Things, doporučujeme vám tato vrata otevřít,“ dodává Čeněk.
Černý růže aneb agitační snímek skupiny „Heavy metal na maloměstě nechceme“
„Je heavy metal zmatené zlo, nebo zákonné dobro? Patří do maloměstských kulturáků, nebo by ho odsud měli bohabojní občané hnát svinským krokem? A co na to Walt Whitman?,“ ptá se spolu s režisérem filmu Černý růže Johnem Fasanem dramaturg Jiří Flígl„Do městečka Mill Basin totiž míří věhlasná metalová kapela Černý růže a zatímco místní teenageři stojí fronty na jejich koncert, rodiče sepisují petice a kropí vše kolem svěcenou vodou. Nikdo z nich ale netuší, že Černý růže jsou doopravdy ve spojení se silami temnějšími než barva na vlasy, kterou používá Alice Cooper,“ přibližuje děj blouznivé agitky o boji středoškolského učitele poezie s metalovými pekelníky Flígl. Ve filmu mimo jiné zazní i songy těch nejnatupírovanějších legend osmdesátkového hair metalu jako Lizzy Borden nebo Tempest.
Démonický Pán jeskyně provázející estetikou osmdesátých let v režii sedmi režisérů
„Odvěký boj dobra se zlem na sebe v průběhu věků bral nejrůznější podoby. V žádné jiné éře než v osmdesátých letech minulého století ale nemohl v hodném táboře stanout vysportovaný počítačový programátor a jeho snoubenka, instruktorka aerobiku, zatímco v opačném rohu se tyčila monumentální postava démonického čaroděje z pekel, který našeho hrdinu nechává projít sérií úkolů od automobilové honičky v postapokalyptické poušti po návštěvu koncertu heavymetalové skupiny W.A.S.P.,“ shrnuje Pána jeskyně, povídkový snímek režírovaný sedmi režiséry, dramaturg Antonín Tesař.  Film těží z dobových fantasy videoher i RPG her na hrdiny, ale pokukuje i po teenagerských vyvražďovačkách, Hvězdných válkách, trikových filmech Raye Harryhausena, zombie hororech a mnohém dalším. Epickou bitvu člověka programátora a pekelného Pána jeskyně naživo z pódia simultánním překladem doprovodí zmateně zlý Josef Vokurka a zákonně dobří Immanuel Lubrikant a Kafilerie Zawadská. Hudebně zábavný vstup zajistí Samantha Bifidus a o plnočelnou nahotu se postará Jíra Fostrá.
Klepání slepecké hole. Aero naslepo s otrlou audiodeskripcí
Festival otrlého diváka si opět přivlastnil populární formát svého domovského kina, Aero naslepo. Při něm vložíte svůj osud do rukou otrlých dramaturgů a necháte se zlákat na projekci filmu, jehož titul nebudete, až do chvíle než se usadíte do sedaček, znát. Za poskytnutou důvěru dramaturgové nevyžadují žádné vstupné předem, přičemž dobrovolné ohodnocení po projekci se rovná míře zprostředkovaného zážitku.
„Pozdní hodina projekce napovídá, že na programu bude film s hodně velkou hvězdičkou. Nebude nouze o akrobatické estrády, přítulné mimozemšťany a bujné kštice na nejrůznějších tělesných partiích. To vše zabalené do pocty padesátkovým  brakovým sci-fi seriálům, byť v nápadně lacinějším a žárnově vyhrocenějším hávu, než jak to známe od Spielberga a spol. Abychom s atrakcemi nešetřili, doprovodí promítaný film také genderově vyvážený live dabing Samanthy Bifidus a Jíry Fostré a jelikož letošní Podzimní sklizeň připadá na Mezinárodní den bílé hole, dojde také na otrlou audiodeskripci pro nevidomé,“ láká dramaturg Petr Šaroch.
Kompletní program Festivalu otrlého diváka - Podzimní sklizeň 2016 v pražském kině Aero
Sobota 15. října
16:00   Vrata do podsvětí
18:00   Černý růže
20:00   Pán jeskyně
22:00   Otrlé Aero naslepo pro nevidomé…
Festival otrlého diváka aneb Přehlídka filmové (ne)estetiky
Otrlec je synonymem pokleslosti, nevkusu, braku a zábavy za hranicí tuctovosti – ve všech možných významech těchto slov. Každý rok přináší kolekci nejpůsobivějších, nejsměšnějších, nejzapadlejších i nejbizarnějších hororů, extrémů, akčňáků, krváků, campů, béček, céček i péček. Festival otrlého diváka navrací kinu jeho původní roli atrakce a nezapomenutelného společného zážitku. Nemáme na mysli pouze fakt, že máloco se vyrovná zkušenosti, když sledujete horor či třeskutě směšný brak ve společnosti tří stovek stejně naladěných lidí. Kmenová přehlídka pražského kina Aero krom toho nabízí řadu interaktivních projekcí, kde za pomoci náležitě laciných a kutilsky vytvořených prostředků filmy nezůstávají jen na plátně, ale pronikají přímo do sálu. Jindy zase díky nezaměnitelnému přednesu i kreativnímu přístupu simultánních překladatelů získávají již viděné filmy zcela nový rozměr. Namísto tiché adorace kinematografického umění s festivalem diváci zažijí projekce, kde se sál otřásá salvami smíchu či vyděšeným řevem, vychutnají si filmy z archivních formátů, jako je VHS či VCD, a to nemluvě o dílech samotných.
FB profil Festivalu otrlého diváka najdete na tomto odkazu
Více informací ke všem akcím najdete na oficiálním webu přehlídky www.otrlydivak.cz nebo na www.kinoaero.cz. Předprodej vstupenek probíhá na pokladnách kin Aero, Světozor, Bio Oko a Scala.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.