Share |

Podzimní rovnodennost je tu!

Podzim v Łódźi

Je to tady. Sezona barevného listí, kaštanových zvířátek, svařáku, dýní, pančovaného burčáku a depek přichází.
Astronomický podzim neboli podzimní rovnodennost letos nastane 23. 9. v 4:29.
Je to obvyklý čas, na severní polokouli je 23. září obvyklé, někdy přijde podzim 22. září. Nejbližší výjimka - podzimní rovnodennost připadající na 21. září - nastane až v roce 2092.
Příchod podzimu slavili naši předkové v různých evropských zemích různě. Mezi obvyklé podzimní svátky a mejdany z pradávných časů patří třeba druidské "Světlo vody" nebo Alban Elfed. Podstatou svátku Alban Elfed je sklizeň, přesněji druhá sklizeň ovoce, které zůstalo na stromech, a oslava plodnosti a darů přírody.
Oslavou toho, co nám příroda poskytuje, je i svátek Mabon, který oslavují některé pohanské a "witch" kulty. V tomto období se pije ohřátý cider a víno a vyrábějí věnce z přírodnin. Na přelomu října a listopadu ho následuje svátek Samhain. V křesťanském prostoru v českých zemích se pak slavívalo spíše až v listopadu.
2.11. máme letos Dušičky, tedy čas vzdát poctu umrlým.
25.11. se slavila Svatá Kateřina, a to tak, že se zakázalo pracovat se vším, co má kolo, a vyrazilo se na tancovačku, obvykle poslední před adventem.
30. 11. na svatého Ondřeje, což byl jinak důležitý den pro věštění, si děvčata zjišťovala, zda se vdají (popis rituálu zde). Tento den letos také začne advent.
A když jsme u těch dat a časů, zimní čas 2014 začíná v neděli 26. října 2014, hodiny posuneme z 3:00 na 2:00.
foto Kamil Porembiński/flickr
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.