Share |

Podporované zaměstnávání FORMIKA - co to je a k čemu je dobré?

Podporované zaměstnávání FORMIKA
foto: pořadatel akce

Řada firem se v současnosti zabývá otázkou zaměstnávání osob se zdravotním postižením, ať už z důvodu, že potřebují plnit povinný podíl a nechtějí odvádět kvůli jeho neplnění peníze do státního rozpočtu nebo prostě z důvodu, že se chtějí připojit k firmám, které jsou společensky odpovědné.

Na druhé straně stojí lidé, kteří se v důsledku svého znevýhodnění hůře orientují na trhu práce, ale za předpokladu získání vhodné individuálně přizpůsobené podpory, jsou schopni účastnit se běžného pracovního života, uzavírat pracovněprávní vztahy a zařadit se do skupiny ekonomicky aktivního obyvatelstva.

Bez určité podpory je však velmi obtížné tyto dvě skupiny propojit. Vhodným nástrojem k propojení potřeb a požadavků zaměstnavatelů, s možnostmi lidí se znevýhodněním na trhu práce je služba Podporované zaměstnávání FORMIKA.

Co nabízí podporované zaměstnávání lidem se znevýhodněním na trhu práce?
Podporovaného zaměstnávání FORMIKA se zaměřuje na zaměstnávání lidí se zdravotním či sociálním znevýhodněním. Pracovní konzultanti v rámci tohoto programu poskytují individuální podporu lidem se znevýhodněním na trhu práce v oblasti hledání a následného udržení pracovního místa.

Klienti v tomto programu získávají různé dovednosti potřebné pro získání zaměstnání. Jedná se například o sestavení životopisu, motivační dopisu či nácvik komunikace se zaměstnavatelem. Pracovní konzultanti rovněž pomáhají lidem se znevýhodněním skloubit jejich představu o pracovní pozici s jejich reálnými možnostmi i možnostmi trhu práce.

Po získání pracovního uplatnění nabízí podporované zaměstnávání asistence přímo na pracovišti. V rámci této podpory má nový zaměstnanec se zdravotním postižením možnost důkladně se zaškolit na nové pozici a zároveň na zaměstnavatele nejsou kladeny větší nároky než při zaškolování jakéhokoliv jiného zaměstnance.

Co nabízí podporované zaměstnávání zaměstnavatelům?
Vedle individuální spolupráce s klienty také pracovní konzultanti nabízí své služby zaměstnavatelům. Na Podporované zaměstnávání FORMIKA se může obrátit jakýkoliv zaměstnavatel, který zaměstnává nebo teprve uvažuje o zaměstnávání lidí se znevýhodněním a není si jistý, jak na to, jaké by mu to mohlo přinést výhody nebo nemá představu, jak by se u něj člověk se znevýhodněním mohl realizovat.

Pracovní konzultanti poskytují zaměstnavatelům odborné poradenství v oblasti zaměstnávání osob se znevýhodněním, pomohou jim vytipovat vhodné pracovní místo, případně jim i vytipují vhodné kandidáty.

Jak to funguje v praxi?
Konkrétní ukázkou propojení potřeb člověka se zdravotním postižením a zaměstnavatele pomocí služby Podporované zaměstnávání FORMIKA, může být příběh pana IvaPan Ivo, osmadvacetiletý muž, se vyučil na praktické škole a měl vždy jasnou představu o svém pracovním uplatnění. Chtěl pracovat jako pomocná síla v kuchyni. Nicméně k získání takového uplatnění mu nestačili běžně dostupné zdroje k hledání práce, z toho důvodu se obrátil na Podporované zaměstnávání FORMIKA. Pan Ivo nejdříve pracoval se svou pracovní konzultantkou na zvýšení dovedností potřebných pro hledání práce. Naučil se různé způsoby hledání práce, sestavil si životopis, připravil se na pohovorové otázky a také absolvoval dlouhodobou praxi v restauraci. V době, kdy pan Ivo hledal pracovní uplatnění, pracovní konzultanti nabídli své služby společnosti, která vlastní řetězec rychlého občerstvení. Této společnosti pomohli pracovní konzultanti především s vytipováním vhodných míst pro lidi se zdravotním postižením na jejich pobočkách a následně jim doporučili vhodné kandidáty, na vytipovaná místa. Jedním z vhodných adeptů byl právě pan Ivo. Pracovní konzultantka předjednala možnost pohovoru a společně s Ivem se pohovoru zúčastnila. Po úspěšném absolvování pohovoru nastoupil pan Ivo do restaurace na poloviční úvazek. Začal zde pracovat na lobby - jeho úkolem bylo udržování čistoty v prostoru pro zákazníky. Zpočátku potřeboval Ivo v zaměstnání podporu formou asistence přímo na pracovišti. Pracovní asistenti mu pomáhali naučit se všechny pracovní činnosti a zvládnout komunikaci se zákazníky a s kolegy. Díky pracovním asistencím nebyly na zaměstnavatele kladeny vyšší nároky než při přijetí do zaměstnání jakéhokoliv jiného zaměstnance. Asistence se postupně snižovaly a Ivo se po několika měsících v práci zcela osamostatnil. Pan Ivo působí v restauraci již dva roky, je v zaměstnání velmi spokojený a stejně tak zaměstnavatel, který získal velmi motivovaného a pracovitého zaměstnance.
Více informací o službě Podporované zaměstnávání FORMIKA naleznete na stránkách: www.fosaops.org

Autoři: Pavlína Štípková, Klára Fialová
Foto: Miroslav Czernek


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.