Share |

Petr Kofroň: "Vím, že existuje Tajemství."

Skladatel, pedagog, hudebník a mystik Petr Kofroň je jednou z nejzásadnějších postav soudobé hudby. Jedním z jeho aktuálních projektů je dramaturgování koncertní série s půvabným názvem Krása dneška. Když jsme už ale dostali možnost se na KD zeptat, bylo záhodno vyzvídat trochu víc - už proto, že jsme s ním dodnes žádný rozhovor nepřinesli.
 
Působíte v Opeře Národního divadla. Můžete nám přiblížit současný stav této instituce, s čím tam pracujete a kam směřujete?
Stav odpovídá celkem stavu společnosti, málo velkorysosti, problémy se samozřejmostmi, nedostatek peněz. Pracuji tam s počítačem. A směřujeme k lepším zítřkům.
 
Jste spokojen s tím, kolik prostoru dostává hudba v dnešní době v mediálním “éteru” či přímo ve světě české současnosti?
Myslíte-li vážnou hudbu, prostor je asi pořád stejný, zájemců o vážnou hudbu bude pořád stejně, spíše méně. Na druhou stranu si na některých televizích a na Youtube můžu vyhledat cokoliv.
 
HOVADINY V TV VERSUS KULTURNÍ MASÁŽE
Má si hudbu a kulturu objevit každý občan sám, nebo jsou na místě nějaké intervence, podpora? Jak se díváte na problematiku podpory kultury státem?
Inteligentní společnost se nechá prostřednictvím svých demokratických zástupců masírovat ke zvyšování kulturnosti. Zblblá společnost se nechá masírovat hovadinami v televizi.
 
 
Zabýval jste se i mystikou, mj. i myšlenkami Aleistera Crowleyho. Co pro vás znamenalo obírat se těmito tématy a mají na vás tyto směry vliv i nadále?
Vím, že existuje Tajemství. A jsem asi pokornější.
 
Do jako míry je nebo by měl být podle vás skladatel/hudebník mystikem, zprostředkovatelem transcendentních zkušeností?
Jeden skladatel dělá dobrý hip-hop, jiný chrámovou operu. Každý má své místo, tak jako jeden pekař dělá dobré dalamánky, jiný tvarohové koláče.
 
Jedním ze směrů, kterým jste se vydal, byly i grafické partitury. Jak a proč jste se do nich pustil, a věnujete se jim ještě?
Každé myšlení je uzavřené. Myslíme tak, co nám dovoluje jazyk. Stejné je to s hudbou. Hudebně myslíme, co nám dovoluje klaviatura, notový zápis. Grafické partitury měly vést k rozšíření hudebního myšlení. Je to uzavřená etapa.
 
UVOLNIT SOUDOBOU HUDBU
Co vás činí spokojeným?
Ticho a Láska.
 
Aktuálně dramaturgujete cyklus Krása dneška. Jak se stal? Co vám (zatím) přinesl?
Udělat trochu uvolněnější a zajímavější soudobou hudbu.
 
Jaké máte hudební (či jinak kulturní) plány a sny?
Pracovní plány mám trochu postavit na nohy opery ND a SO. Osobní plány ještě nějakou dobu žít. Sny – aby se náhle v Čechách zpívalo jako za doby Corelliho.
 
Vaše nejoblíbenější hudební dílo?
Richard Strauss - Salome.
 
Co děláte proti šedi?
Nosím šedivý svetr.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.