Share |

PAVEL DOBEŠ a jeho archivní poklady vycházejí na unikátním albu Něco o lásce.

Oko ztratíš ve chvíli, když pracuješ bez brýlí
Foto: Martin Homola

Vycházejí archivní nahrávky jedinečného písničkáře Pavla Dobeše. Album sestavil Jiří Černý, legenda hudební publicistiky, pro edici Načerno.  Album Něco o lásce vychází právě dnes. 

Pro album Něco o lásce vybral Jiří Černý z archivu Českého (resp. Československého) rozhlasu živé nahrávky z různých let minulého století (převážně z let 1988 a 1989). Výsledná sestava by se v podstatě dala nazvat Dobešovou „the best of“. Přináší písně, z nichž každou každý aspoň někdy slyšel, mnoho lidí je však zná slovo od slova. Na rozdíl od Nohavicova nebo Mertova posluchače nemusel ten Dobešův vědět z literatury ani dějin nic a přesto mu to podstatné neuteklo. Vstupoval do písničkářových obrazů dobře mu známým prostředím továrenských dílen a šaten, řečí dělníků i zpotvořeninou oběžníků, pachem solviny i sídlištního guláše,“ komentuje Dobešovu tvorbu Jiří Černý.

Pavel Dobeš patří mezi nejvýznamnější osobnosti českého folku.  Za minulého režimu byl kvůli své tvorbě trnem v oku vrchnosti. Koho jiného mohli kdysi komunisté vyobcovat a vlastně vyštvat i z Ostravy než jediného skutečného proletáře předlistopadové folkové elity, písničkáře, který pracoval deset let u vysokých pecí - Pavla Dobeše? Pochopili: postojem, tématikou, slovníkem i projevem byl Dobeš solí své země, nesložitý, nepodbízivý, nepřizpůsobivý, tvrdošíjný, nevyzpytatelný, na tváři nepatrný úsměšek, v srdci hluboká melancholie,“ tak charakterizuje Dobeše Jiří Černý. Autorem archivních fotografií je Martin Homola.
Tracklist: 1. Jarmila, 2. Zapomenutý trumf, 3. Oko ztratíš ve chvíli, když pracuješ bez brýlí, 4. Zátiší s červy, 5. Skupinové foto, 6. Souhvězdí žab, 7. Něco o lásce, 8. Vrabec, 9. O Pilníku, Svidříku, Vénovi a Hedvice, 10. Hrušky, 11. Zásnuby su plánované na středu, 12. Zum-zum I, 13. Kominík, 14. Na Pranýři, 15. Lisa z N.Y.C., 16. Vichřice, 17. Kostelíček, 18. Papíroví draci
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.