Share |

Pátý díl severské detektivní série Milénium vychází 7. září

foto: nakladatelství HOST

Celosvětové datum vydání knihy Muž, který hledal svůj stín bylo stanoveno na 7. září 2017. Stejně jako předchozí díl série Milénium ji napsal David Lagercrantz.

Detektivní trilogie Milénium Stiega Larssona je českým čtenářům velmi dobře známa. Na knižním trhu odstartovala novodobou vlnu severských detektivek, na které se svezl například i Lars Kepler, Jo Nesbø nebo Jussi Adler-Olsen.

Po Larssonově smrti v roce 2004 štafetu převzal David Lagercrantz, který přiznává, že měl z vydání čtvrtého dílu Dívka v pavoučí síti velké obavy. „Mohl to být pád až na samotné dno,“ říká. Nakonec to ale bylo měkké přistání. Lagercrantzovo pokračování Larssonovy trilogie ve světě sbírá pozitivní recenze a prodalo se ho už přes šest milionů ve více než čtyřiceti zemích.
 
Pořád cítím Larssonovu přítomnost. Vím, že poslední knížka byla tak úspěšná proto, že navázala na jeho úspěch, jeho výtvor. Při psaní těchto knih jsem si byl vědom neuvěřitelné odpovědnosti, z části i kvůli velkému tlaku ze zahraničí. Mým úkolem bylo přijít se zápletkou, která bude dávat smysl. A to se mi nakonec povedlo,“ říká Lagercrantz. 
 
V pátém díle je Lisbeth Salanderová, hlavní hrdinka série, uvězněna za zločin, který spáchala v Dívce v pavoučí síti. Ve vězení se Lisbeth ze všech sil snaží vyhnout konfliktu se spoluvězeňkyněmi. Navštíví ji její bývalý poručník Holger Palmgren a přítel, novinář Mikael Blomqvist. Společně se noří do událostí z Lisbetiny minulosti, ke stínům jejího dětství i otázkám cti a zneužití moci.
 
Podle Lagercrantze je vězení pro Lisbeth příhodné prostředí. Během psaní autor dokonce navštívil švédskou přísně střeženou věznici, kde čerpal inspiraci. „Potkáte tam pozoruhodné jedince, takové, kteří nejdou pro ránu daleko i takové, kteří mají potřebu člověka jako je Lisbeth provokovat,“ dodává.
 
David Lagercrantz do série přispěje ještě jednou knihou, ta ale bude poslední. V tomto ohledu je neoblomný. „Určitě jich nenapíšu víc. Chci zkusit něco jiného, zase se postavit na vlastní nohy. Mnoho autorů píše pořád dokola tu samou knihu. Já to respektuji, ale chci vyzkoušet něco nového,“ prohlašuje Lagercrantz.
 
Na Lisbetin zářijový návrat se můžete připravit zakoupením paperbacků prvních čtyř dílů série, které jsou dostupné do konce srpna v kamenných i internetových knihkupectvích za 99 Kč.  
 
V sérii Milénium v nakladatelství Host zatím vyšlo:
Muži, kteří nenávidí ženy (Stieg Larsson, 2008), Dívka, která si hrála s ohněm (Stieg Larsson, 2009), Dívka, která kopla do vosího hnízda (Stieg Larsson, 2010), Dívka v pavoučí síti (David Lagercrantz, 2015)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.