Share |

Patrick Gage: Dělat i nadále chyby (interview)

foto Patrick Gage

 
Nedávno jsem narazila na sérii působivých fotografií Patricka Wolfa. Kdo je jejich autorem a co jiného dělá?
 
Jmenuje se Patrick Gage a souhlasil s tím, že nám odpoví na naše otázky.
 
Objevila jsem vaši práci díky fotkám z koncertů sdílených na Flickru.
Nicméně děláte spoustu jiných věcí. Jaké žánry fotografií jsou pro vás nejdůležitější?
 
Pro mě je důležité podat (často a v krátkých sériích) sdělení, ne žánr fotografie.
Fotografie z koncertů, z cest a fotografie přátel jsou skvělé, ale dílo, které nám něco sděluje, vydrží dlouho.
 
Máte umělecké vzdělání, nebo jste samouk?
 
Žádné opravdové fotografické školení nemám, mé vzdělání patří do oboru Anglická literatura a Počítačová věda. Momentálně pracuji na doktorátu z Online Soukromí a na tom, jak navrhnout rozhraní, které pomáhá lidem pochopit, co všechno sdílejí a jak s těmito informacemi zachází firmy. I když se zaměřuji na základní provedení (hlavně na část vizuální a na interakci), nenavštívil jsem žádné fotografické kurzy, ani jednu hodinu.
 
Na vašem Flickr profilu se píše, že jste profesionální student… opravdu jste? A kolik vám vlastně je, pokud nám to chcete sdělit?
 
Je mi 27 let, příští léto bych měl dokončit doktorát a doufám, že budu pracovat jako profesor. Velmi rád bych učil umělecky nadané a kreativní studenty počítačovému programování. Učinit to pro ně dostupnějším. Pomoct jim překonat cestu z jejich umělecké praxe k technologii.
 
Nemyslím si, že budu někdy fotografem na plný úvazek. Zatím je to jen další koníček.  Ale i tak jsem začlenil mé focení do mých navrhovaných projektů týkajících se nových médií/interakce, na kterých pracuji mnohem aktivněji.
 
Jak důležitý je pro vás Flickr a Internet? Jak podle vás mění svět?
 
Internet je nesmírně důležitý. Ať už jde o můj průzkum ohledně online soukromí a technologii, která umožňuje lidem sdílet více informací o sobě, než kdykoli předtím, či o to, že si může každý člověk s internetovým připojením všechno sám vydat. Video, literaturu, fotografie, občanskou žurnalistiku nebo i deník.
 
Nemohu podceňovat důležitost Internetu a fakt, že jako společnost ještě nejsme přesně schopni určit, jak se s ním v našich životech vypořádat.
 
Jací jsou vaši oblíbení umělci – fotografové, malíři, spisovatelé?
 
Nemohu říct, že mám nějaké velké množství oblíbených fotografů a vaši čtenáři už o všem, co bych zde zmínil, jistě slyšeli, proto přeskočím na další umělce a spisovatele.
 
Jsem fanouškem modernismu a vlny estetiky, která následovala. Rothko a Twombly na mě měli vliv, a Klee je jeden z mých nejoblíbenějších umělců.
 
Spisovatelé a hlavně básníci mě velmi ovlivnili, například Adrienne Rich, W.S.Merwin, Ezra Pound (Neustále se vracím ke svým The Cantos) a Whitmann.
 
Poslední dobou jsem měl nutkavou tendenci číst Anne Carsonovou a Geoffa Dyera a nový díl Ken Babstocka mě donutil vrátit se k celé jeho dřívější tvorbě (několikrát).
 
Jakou hudbu máte nejradši?
 
Z hudby mám rád od každého něco, ale zaujalo mě nové album od Björk (Biophillia), dále cokoliv od Patricka Wolfa, kariérní růst Jamese Blake (a celý kulturní boom ohledně dubstepu) a také pokračující produkce Kanyeho Westa.
 
A plány na rok 2011?
 
Plány na rok 2011. Na rok 2012. Najít univerzitu, která mě zaměstná, procestovat Evropu tam a zpět. Více vidět. Více dělat. Dělat i nadále chyby.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.