Share |

PÁTEK 13. - Kdy bude další a proč je považován za nešťastný?

Dnes je pátek 13. My na pověry moc nejsme, ale zajímá nás, kde se berou. Proto vás v tento slunný(!) den, ve kterém v naší krásné(!) zemi začíná několikadenní(!) pozdní babí léto(!), obohatíme o pár faktů.
 
- Až do 19. století byly nešťastné pátky a třináctky samostatně. "Pátek byl dnem ukřižování, proto byl považován za nešťastný a bylo nevhodné v pátek cokoli začínat," vysvětluje Steve Roud, který napsal knihu o pověrách v Británii. 
 
- I za nešťastnou třináctku "může" křesťanská věrouka (13 lidí u poslední večeře Páně). Některé hotely nemají 13. patro nebo pokoj číslo 13, v Praze byla několikrát zrušena tramvaj 13, údajně se s ní lidi báli jezdit. 
 
- Pátek 13. se objevuje v popkultuře, byla o něm nehezká česká popová písnička i nepříliš ceněný film z roku 1980, další film - remake horroru - se chystá na příští rok. Je to i oblíbená počítačová hra, zrovna včera updatovaná.
 
- Jak vlastně pověra o nešťastném pátku 13. vznikla, dodnes nevíme, existuje několik protichůdných vysvětlení. Kniha Friday, the Thirteenth z roku 1907 podle některých může za vše. Nějakou dobu se mělo za to, že kořeny sahají do 14. století, kdy byly v pátek třináctého zatčeny stovky templářů, ale zřejmě je to nově dosazená informace z novověku.
 
- V Itálii mají za nešťastné číslo 17 a pátek 17. je pro ně tedy velmi nevítané datum. Španělům vadí úterý 13.
 
- Ve Finsku na to jdou od lesa a využívají pátek 13. k propagaci bezpečného chování na silnicích a každý rok v některý pátek 13. mají osvětovou akci kansallinen tapaturmapäivä.
 
- Zprávy o tom, zda se například na silnicích v pátek 13. stane víc nehod, nebo méně, se rozcházejí. Podle statistik z Holandska je to výrazně méně, Britové uvádějí naopak více.
 
- V roce můžou být nejvíce tři pátky 13., obvyklé jsou dva. Až do roku 2020 budeme mmít právě dva a v letech 2021 a 2022 po jednom. Letos už žádný nebude, nejbližší připadá na 13. dubna 2018.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.