Share |

Pátá sezóna Studia Hrdinů ve znamení pěti premiér!

foto: pořadatel akce

Studio Hrdinů vstupuje do pátého roku svého fungování. V sezóně 2016/2017 představí pět premiér, dva festivaly, jeden divadelní happening a nadále bude propojovat živé umění s uměním výtvarným ve svém cyklu výstav. Studio Hrdinů připravuje svou knižní řadu a chystá i další drobné novinky.
 
V divadelní sezóně 2016/2017 se až na jednu výjimku do Studia Hrdinů vrací režisérské osobnosti, které s touto scénou spolupracovaly již dříve. První premiérou sezóny bude inscenace Kamily Polívkové Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny. Hra je dramatickým debutem spisovatele Davida Zábranského a jak název napovídá, jedná se o monodrama Stanislava Majera. Text, který Zábranský napsal pro Studio Hrdinů na objednávku Kamily Polívkové bude prvním titulem, který vyjde v nově založené knižní řadě Studia Hrdinů. „Nápad na vlastní knižní edici jsem nosil v hlavě již delší čas, ale až zavádějící medializace, kterou vyvolaly rozhovory s Davidem a otištěné úryvky hry v celostátních denících, daly tomuto nápadu naléhavý význam,“ říká umělecký šéf Studia Hrdinů Jan Horák. Premiéra i křest knihy proběhne 16. září.
 
Do konce kalendářního roku 2016 je naplánována ještě premiéra titulu vybraného kmenovými režiséry Studia Hrdinů v rámci výzvy z jara tohoto roku. Ze 49 přihlášených projektů vyšel vítězně Petr Krušelnický s inscenačním projektem, který má pracovní název Genius Loci. Inspiračním zdrojem mu je sbírka básníka Petra Borkovce s titulem Berlínský sešit. Druhým finalistou této výzvy je Ladislav Babuščák s projektem Freedom / Living Secretly. Režisér v něm propojuje dvě krátké hry norského spisovatele Jona Fosse. Projekt se bude realizovat v roce 2018, tedy v roce, kdy Studio Hrdinů vypíše svou další výzvu pro umělce.
 
První premiérou roku 2017 bude hra Elfriede Jelinek Dílo v režii Miroslava Bambuška. Hra o souboji člověka s přírodou a paradoxech, které přináší kultivace těla a přírody je koprodukční inscenací Studia Hrdinů a o.s. Mezery. Český překlad hry, která měla světovou premiéru v roce 2003 ve vídeňském Burgtheatru, připravila Jitka Jílková. Premiéra se uskuteční na konci února.
 
Do Studia Hrdinů se v příští sezóně vrátí režisér inscenace Sněhurka Kai Ohrem. V autorské inscenaci s názvem V Anně, volně inspirované románem ruského filosofa Michaila Ryklina, přiblíží příběh ruské básnířky a členky protiputinovské opozice Anny Alčukové, která byla nalezena mrtvá v Berlíně v roce 2008.  Důvody sebevraždy, stísněnost života v exilu, různé reality ve světě politické nesvobody, reality mužů a žen, to vše je divadelní zápas V Anně. Premiéra v dubnu 2017.
 
Sezónu uzavře režisérský tandem Jan Horák – Michal Pěchouček inscenací hry německého autora Wolframa Lotze Pár vzkazů veškerenstvu. Upravená verze Lotzovy hry o základních otázkách smyslu života a našeho bytí je panoptikem absurdních postav, které jsou přes svou záměrnou přepjatost vykloubeným obrazem našeho života. Specificky členěný prostor Studia Hrdinů bude společně s výtvarným řešením samostatnou kulisou této zlostné existenciální show.
 
Koncem sezóny bude mít premiéru koprodukční inscenace Studia Hrdinů a brněnského HaDivadla - dramatizace novely Petry Hůlové Macocha. V režii Kamily Polívkové se představí dámská šatna HaDivadla a jeden host mužského pohlaví.  Svou pražskou premiéru bude tato inscenace mít na začátku další divadelní sezóny.
 
Začátkem října 2016 bude Studio Hrdinů hostit několikadenní přehlídku současného polského pohybového divadla s pracovním názvem This Is Poland!. V pracích mladých polských choreografů se budou zrcadlit fenomény, které si obecně se současným Polskem asociujeme. Přehlídka proběhne 6.-8. října 2016 a její přesný program zveřejníme začátkem příští sezóny.
 
V listopadu se v Ostravě uskuteční druhý ročník mezinárodního festivalu autorského činoherního a pohybového divadla Norma. Festival pořádá Studio Hrdinů společně s ostravskou platformou pro současné umění PLATO. V prostorách bývalého plynojemu Gong v Dolní oblasti Vítkovice a bývalého Bauhausu se v termínu 11.-12. listopadu 2016 představí divadla z Holandska či Polska a Studio Hrdinů se do Ostravy vrátí se svou inscenací Skugga Baldur. Přesný program festivalu bude zveřejněný na webových stránkách www.festivalnorma.cz.
 
V nové sezóně bude Studio Hrdinů nadále poskytovat prostor svým stálým hostům Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát nebo Radio Ivo. Nově se mezi jeho hosty zařadí i Divadelní společnost Masopust, která sídlí v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí. „Vzhledem k rekonstrukci, která by měla v tomto divadle probíhat pro nás s ohledem na blízkost naší dramaturgie bylo zcela přirozené, že Masopustu na nezbytně dlouhou dobu poskytneme útočiště. Ze svého repertoáru ve Studiu Hrdinů představí inscenace Orlando, O hezkých věcech, které zažíváme a Sedm samurajů,“ řekl o spolupráci Jan Horák.  
 
Studio Hrdinů pokračuje ve snaze akcentovat syntézu výtvarného umění a divadla svým cyklem tematických výstav, v nichž různí umělci reagují na nově vzniklé inscenace.  Ve výstavním prostoru na schodech do sálu Studia Hrdinů tak v příští sezóně proběhne hned šest výstav. První výstava příští sezóny představí reflexi Markéty Hlinovské představení Pan Theodor Mundstock. Vernisáž se uskuteční 26. září.

Na sezónu 2016/2017 Studio Hrdinů připravilo premiérové předplatné. Držitelé tohoto předplatného budou mít možnost navštívit všech pět plánovaných premiér. Předplatitelé získají nejen výhodnou cenovou nabídku vstupenek, ale i program k inscenacím zdarma. Počet předplatitelských míst je omezený a po závazné objednávce ho lze zaslat poštou. Předplatné bude ke koupi do 15. září (první premiéra Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny proběhne 16. září 2016).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.