Share |

Pařížský veletrh odkrývá touhu po návratu k nevinnosti

repro k akci

Ve výstavním centru Paris-Nord Villepinte se v uplynulých dnech sešli lídři trhu i noví talenti ze všech kreativních profesí pohybujících se na poli interiérového a produktového designu, ale také životního stylu a home stylingu. Podzimní MAISON&OBJET měl tradičně široký záběr; v pavilonu Ethnic Chic to zavánělo exotikou a inspirací ze všech koutů světa, další čtyři haly byly zasvěceny tomu nejlepšímu z dekoračních a bytových textilií a samozřejmě současným trendům v zařizování a dekorování interiérů. Významnou roli hrál letos i venkovní nábytek a nemohu zapomenout na speciální projekty a instalace naznačující trendy na nadcházející období.

MAISON&OBJET je neuvěřitelnou pastvou pro oči, nádherné prezentace a překvapivé instalace na vás číhají opravdu na každém kroku a ani dva dny strávené na výstavišti nestačily na kompletní prohlídku všech pavilonů.

Podtitul zářijového MAISON&OBJET “Essentiel” v sobě skrývá touhu po odhalení samotné podstaty života, návrat ke všemu co je čisté, nevinné, ryzí a má schopnost nás oprostit alespoň na chvíli od všeho přeplněného, umělého a povrchního okolo nás. Tento “trend” může nabírat mnoho různých podob. Jednou je to minimalistický luxus, střízlivá krása a organické tvary navozující až zenovou atmosféru, jindy třeba hojné využívání přírodních nebo naopak zcela unikátních nových materiálů, stírání rozdílů mezi starým a novým, důraz na recyklaci i principy fair trade a v neposlední řadě citlivé vnímání cizích kultur celého světa. To vše s cílem vybrat to nejlepší od každého. Méně je více.

Důležitost akce jen dokládá stoprocentní profesionalita, se kterou vystavovatelé ke svým prezentacím přistupují. Potkáte se tu s mnoha menšími výrobci a designéry, kteří přijeli světu ukázat svoje originální kousky, stejně jako s ostřílenými velkými tradičními výrobci s expozicemi tak velkými, že by zastínili leckterý tuzemský showroom. Pokud byste v takových případech na stáncích čekali spíš obchodní zástupce a manažery, nenechte se mýlit. Klidně tu můžete narazit třeba na anglickou designérskou celebritu Kelly Hoppen, která zde představila svoji nejnovější kolekci nábytku a dekorací a svoji krásnou expozici trpělivě osobně představovala tisícům dychtivých návštěvníků po celých pět dnů.

 KLASIKA JE MRTVÁ, AŤ ŽIJE KLASIKA!

Pokud nepatříte k příznivcům moderních minimalistických interiérů a klasické interiéry vám připadnou těžké a poněkud depresivní, možná se najdete v tzv. moderní klasice, která si bere to nejlepší z klasických forem a tvarů, ale v kombinaci s moderním zpracováním a materiály jim dokáže dodat úplně novou tvář. Moderní klasika tvoří jeden z hlavních pilířů současných interiérových stylů a i v Paříži si její milovníci přišli na své. U jednotlivých vystavovatelů našla spoustu různých interpretací, společná jim byla touha po čistotě, kvalitě zpracování a použití vintage či etno prvků. Zapomeňte na lakované povrchy, tady se o slovo hlásí hlavně textury, které oživují celkově spíš neutrální či tlumenou barevnost. K vidění bylo i hodně patiny odrážející touhu po větší autenticitě. Takové interiéry působí velmi luxusně, aniž by byly příliš opulentní a nablýskané.

V oblasti textilií byl zřejmý silný trend k používání přírodních tkanin a materiálů. Len, bavlna, přírodní kůže, ale také velmi kvalitní hedvábí i samet, to vše opět hlavně v neutrálních tónech a tlumených odstínech tmavě modré, fialové, s občasným akcentem tyrkysové, okrové či oranžové. Výrazné květinové a neobarokní vzory minulých sezón už se nenosí, tady vládne nadčasová a jednoduchá geometrie.

Bytové doplňky také hlásí návrat k přírodě, ať už v podobě keramiky, dřeva, kovu nebo papíru. Jsou daleko více sofistikované, při zpracování povrchů je kladen velký důraz na detail, převládají spíš jemnější organické tvary. A i tady platí „méně je více“ - tam, kde se přidalo na výraznější formě bylo ubráno na barevnosti a naopak.

 NA VLNĚ EXOTIKY A VINTAGE

Pokud chcete v interiéru přece jen trochu divočiny, bude lepší sáhnout spíš po nějakém pěkném vintage kousku a zabrousit do etno či industriálního stylu.

Etno styl zůstává jedním z důležitých proudů v designu interiérů. Kromě nejrůznějších asijských vlivů se do popředí zájmu dostává vliv afrického a také arabského světa. K vidění bylo hodně tradičních ručně vyráběných tkanin, spousta patchworku či okouzlujících výšivek. Objevovaly se jak na kobercích, tak na čalounění sedacího nábytku, kterému tak dodaly neskutečný šmrnc. Při prohlídkách některých expozic na mě hodně dýchalo Maroko či Egypt, skvělé byly třeba kovové tepané lampy nebo dekorace inspirované tradičními maurskými vzory. Mísení různých vlivů nezná hranice, stále tu panuje slabost pro surové dřevo, drsnější povrchy či zmiňované tradiční techniky práce s textilem - přesto byla tentokrát zřejmá tendence k větší sofistikovanosti, poněkud hladšímu zpracování, a odklonu od příliš okatých odkazů na cizí vlivy.

Vynechat nešlo tradičně nápaditou expozici anglické značky Andrew Martin, která se pohybuje někde na pomezí industriálního a eklektického stylu. Skvělý stánek se opět totálně vymykal ostatním prezentacím. V prostoru připomínajícím vesmírnou stanici jste byli chvíli na pochybách, jestli tu Andrew Martin hodlá představit i nějaký nábytek, zpočátku ho připomnělo jen pár křesílek. Nicméně další část expozice evokující scény z Hvězdných válek nenechala nikoho na pochybách, že tahle anglická značka nadále diktuje trendy na poli eklektických interiérů. Mimochodem již v 80. letech se zasloužila o zařízení některých filmových interiérů Jamesa Bonda. Skvělé reprodukce vzorů a barevných schémat z 50. či 70. let fungují výborně i v moderním interiéru, a v kombinaci s industriálními a vintage prvky obzvlášť.

Dalším rozměrem etno stylu byly výrazné industriální odkazy, recyklování starých materiálů jako třeba plech anebo prvky street artu. Tady nebyl prostor pro puristy, etno je o mísení všemožných vlivů a vytváření nových překvapivých kombinací.

Ať už vás osloví jakýkoli styl, nezapomeňte, že nejdůležitějším kritériem při zařizování vašeho interiéru je především vaše vlastní já. Přesně, jak praví hlavní téma letošní podzimní Paříže „Essentiel“.

MAISON&OBJET je jednou z nejdůležitějších a nejsledovanějších celosvětových akcí v oboru, každoročně se sem sjede několik tisíc vystavovatelů, aby předvedli to nejlepší ze svých kolekcí, navázali nové obchodní kontakty a představili trendy nadcházející sezóny. Plnou polovinu návštěvníků akce tvoří zahraniční hosté. Pro opravdové labužníky bylo tohle pouze zahřívací kolo, protože už v pondělí začal pařížský Design Week, který potrvá až do neděle 16. září.

MAISON&OBJET je veletrh určený výhradně profesionálům v oboru interiérového designu, architektury, bytového textilu a doplňků, dále designérům, aranžérům, restauratérům, módním návrhářům a samozřejmě obchodníkům a tisku.

 Text: Andrea Hylmarová
autorka je interiérová designérka

 www.andreahylmarova.com

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.