Share |

Paris Bar v Berlíně. Tady pařili Bowie, Madonna... jak tu vaří?

foto jk

Paris Bar je jeden z nejslavnějších podniků světa. Aspoň mezi těmi, kdo vyhledávají místa s historií.
 
Jedli a pili tu Bowie, Madonna, hromada výtvarníků a kompletní seznamy hvězd z Berlinale. Interiér si drží styl 50. let a kromě toho, že se tu stejně jako jinde v Berlíně nekouří, byste skoro věřili, že jste se pár desítek let posunuli v čase.
 
Hodně dělá výmalba. Odstín, kterým tu je vymalováno, těžko popsat. Dneska už se něco takového nevidí. Podivná hnědorůžová barvička a nadto to není obvyklá výmalba, ale jakýsi podivný omyvatelný lak. Na tom visí tucty obrazů, kreseb a fotek, některé pěkné a mnohé z nich opravdu příšerné. Ze stropu koukají desítky let staré klimatizační jednotky, občas neonový nápis. Je to pyšně zastaralé, šarmantní a dle očekávání trochu pro turisty. Ale ne úplně.
 
Když se sem vypravíte (nečiňte to s prázdnou kapsou, lacino tu není), o atmosféru nebudete ochuzeni. Staré dřevěné židle a malé stolečky vše umocní, i když ty stolky jsou řekněme pro společenské typy - nahňahňané jeden na druhém a část je řešena tak, že aby člověk na jedné straně stolku mohl ke své židli, odsune číšník celý stoleček, nechá pána či mladší osobu usadit, a pak mu to zase přisune a doprostře. Osobně jsem byla ráda, že sedím na té druhé straně, a za ty prachy bych takové sezení trošku zpochybnila... nezdálo se to ale nějak vadit. 
 
Co tu dostanete jíst a pít? Sortiment je poměrně pařížský a ne špatný. Ryby, plody moře, zeleninové saláty, maso, víno. Cenově vyšší střed (mrňavý, ale moc dobrý salátek z mizuny za 7 euro, poměrně průměrné víno 40 euro). Obsluha je rychlá a profi. Najíte se slušně, i když jsou jistě i úžasnější gastro zážitky. Sem se ale chodí i za atmosférou - a díky ní se sem stahují kreativní typy, se kterými se třeba dáte do řeči, zatímco budete dumat, jak se asi Bowiemu líbila která malůvka. 
 
Pozor: bez rezervace sem zejména večer raději nechoďte, je fakt plno.

  • Paris Bar, Kantstraße 152, Berlín, tel. +49 30 3138052, mají i web www.parisbar.net, ale nic tam není:)

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.