Share |

Paralelní Polis přivítá nejnebezpečnějšího člověka světového internetu

foto: pořadatel akce / Pavel Šinagl

Ve dnech 6. – 8. října 2017 uspořádá pražská Paralelní Polis ve svých prostorách již čtvrtý hackerský kongres. Letošní HCPP 2017 s podtitulem Liberate! navazuje tématem finanční svobody a nezávislosti na minulý ročník, který se zabýval decentralizací. Opět se potvrdí, že je Praha významným centrem technologické, hackerské a krypto komunity. Hlavními spíkry budou mimo jiných hacker a programátor Amir Taaki, který je podle časopisu Wired jedním z nejnebezpečnějších lidí světového internetu, a kontroverzní americký vědec a kryptoanarchista Jim Bell, jenž byl za svou kariéru již několikrát vězněn.
 
Jejich vystoupení budou součástí programu zahrnujícího přibližně 50 přednášek, workshopů a diskuzí převážně v angličtině. Jedním z hlavních cílů kongresu bude zmapovat celosvětově se zhoršující klima v oblasti finanční svobody a zároveň představit vybrané nástroje, které by mohly pomoci celkovou situaci zlepšit. Jedná se například o anonymní kryptoměny Monero nebo Zcash, a také kryptomarkety a decentralizované směnárny. „Letošní kongres je jedinečnou příležitostí potkat světové osobnosti a experty, kteří vidí budoucnost finanční svobody v decentralizovaných technologiích, a zároveň tuto budoucnost spoluvytváří,“ upřesňuje Martin Šíp, odborník na kryptoměny a spoluorganizátor kongresu s tím, že technologie umožní uživatelům vymanit se z ekonomické závislosti na státu a dosáhnout tak finanční a osobní svobody.
 
Speakeři
V první desítce speakerů, kteří potvrdili svou účast, je kromě Jima Bella také hacker a programátor Amir Taaki. Je odborníkem na bitcoin, vynalezl směnárnu s názvem Britcoin a byl jedním ze spoluzakladatelů decentralizovaného tržiště OpenBazaar. Stejně jako minulý rok se i letos mohou návštěvníci těšit na slovenského ekonomického analytika Juraje Karpiše, autora bestselleru Zlé peniaze, v němž se alternativním způsobem pokouší popsat příčiny a důsledky finanční krize a vysvětlit krizové ekonomické jevy. Českou republiku budou zastupovat Radim Kozub a Pavel Urbaczka, právníci se zaměřením na problematiku kryptoměn. Z loňských účastníků se na půdě Paralelní Polis opět představí německý kryptoanarchista a privacy extremist Smuggler či slovenští hackeři a podnikatelé Pavol Lupták a Juraj Bednár.
 
Predikční markety
Část přednášek se bude soustředit na koncept takzvaných predikčních marketů. Jedná se o virtuální tržiště utvořené kolem události veřejného života, například prezidentských voleb či různých válečných konfliktů nebo přírodních katastrof. Uživatelé mohou po návštěvě tržiště a složení určité částky v bitcoinech odhadovat pravděpodobný výsledek dané události, potažmo datum, kdy k ní dojde. Právě přihazováním mohou uživatelé konečný výsledek ovlivnit. V případě uskutečnění události totiž celou částku získá uživatel s nejpřesnějším tipem. Takový anonymní systém může vést k tomu, že uživatel, který přihodil nejvíc, k realizaci události v tipovaném termínu sám fyzicky přispěje, aby částku získal.
 
Vstupenky jsou nyní k dispozici za 2500 Kč až do jejich vyprodání. Koupit se dají za bitcoiny v e-shopu Paralelní Polis.
 
#HCPP17 | 6. 10. – 8. 10. 2017 @ Paralelní Polis | Dělnická 475/43, 170 00 Praha 7
Program a další informace naleznete na webu hcpp.cz
Vstupenky k dispozici na e-shopu za 2500 Kč
/FB EVENT/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.