Share |

Pánské doplňky: Jedinečný styl formují detaily

Jaké jsou trendy v pánských módních doplňcích? What is hot and what is not? Svět hodinek, vázanek, motýlků a brýlí očima studenta Lukáše.
 
Doba je rychlá, komplikovaná a vyžívá se v tom, což dobře cítí asi každý z nás. Stačí se podívat třeba na nejnavštěvovanější filmy posledních týdnů. Asi tušíte, že jednoznačným vítězem je ďábelsky matoucí sci-fi Interstelar. Do první pětky se vešlo i spletité drama Zmizelá Davida Finchera. Pokud jde filmové dění úplně mimo vás, zkuste se zamyslet třeba nad hudbou. Takový dubstep vznikl před 15 lety, do širšího povědomí se dostal před 5 lety - a dnes? Běžně se vyskytuje v reklamě na rodinné auto nebo čokoládovou tyčinku. Čím to je, že platí pravidlo: Co je komplikované a zmatené, je taky cool? Vývoj trendů se obecně odráží od toho, co se odehrává v nitrech lidí a to, co se v nich odehrává, je zase odrazem charakteru doby. Právě pro tu naší je pak typickým znakem masivní vývoj a rozšíření technologií. To má hned několik následků, které se promítají do současných trendů.
 
Trendy v módních doplňcích, kterými se tu budu zabývat, spojuje jedna věc. Chápu je jako reakci na přesycenost. A čím je dnešní společnost přesycená? Hned na prvním místě je třeba zmínit informace. S masivním rozvojem síťové komunikace jsou naše oči každý den zamořeny miliony vjemů. Ve světě módy a designu to znamená, že je kladen čím dál tím větší důraz na třeskutou originalitu. Odlišit se a zaujmout se stává čím dál tím důležitější. V módě se to projevuje zejména v divokých patternech, netradičních střizích a křiklavých barvách. Druhý velký trend pramení z přesycení samotnými technologiemi a fascinací pokrokem. Nazvat ho můžeme jednoduše cesta zpět, který se dál větví na navrácení ke staré estetice (celá retro vlna obecně, kterou můžeme sledovat posledních pár let) a na navrácení zpět k jednotě s přírodou (oblečení z recyklovaných či bio materiálů, využití dřeva, florální motivy). Pojďme se tedy podívat na pár konkrétních příkladů pánských doplňků, které jsou důkazem těchto trendů.
 
 
Dřevěné hodinky a brýle
Ať už jde o mrňavé hodinky, nebo celé dřevostavby, tento materiál je v poslední době hodně v kurzu a kdo nemá doplněk ze dřeva, určitě má alespoň něco, co je vyrobené v jeho barvě. Motiv návratu k přírodě je zde zcela evidentní, jen si dejte pozor ať vám dřevěné sluneční brýle nechytnou u letního táboráku.      
 
Turistické retro batohy
Poprask okolo retro báglů začala značka Herschel Supply, která se před pěti lety rozhodla, že začne vyrábět klasické turistické batohy z dob staré dobré Ameriky. Trend se natolik chytil, že se stal inspirací pro spoustu jiných brandů. Dnes už tak vidíme batohy tohoto střihu ve všech obchodních řetězcích. Jednoduché linie s řemínkovým zapínáním našich dědů jednoduše bodují! 
 
Motýlky a vázanky
Pokud byla doba okolo roku 2000 triumfem kravat, v posledních letech se vývoj úplně otáčí. ,,Trademark“ Karla Schwarzenberga v poslední době sklízí ovoce všude, kde se dá. Rostoucí počet značek s originálními retro motýlky na českém trhu budiž jasným důkazem. Tvorbě motýlků se sám věnuji v projektu Naturestock, zajímavé shopy jsou také Krispol Store nebo AlexMonhart.     
 
Optimistické ponožky    
Éra nudných ponožek je dávno pryč! Když chce dnešní muž opravdu zazářit, okoření svůj outfit ohrnutými nohavicemi a vtipnými ponožkami. Aktuálně nejžhavějšími motivy jsou puntíkované, leopardí nebo havajské vzory. Po těchto stylových ponožkách navíc už nesahají jen městští floutkové, ale i seriózní byznysmeni.  Zkuste Happy Socks a nebo českou firmu Socks in Box.
 
Staré dobré kšandy
Kšandy, jak je známe dnes, existují téměř 200 let. Zdá se, že jejich zlaté éry z konce devatenáctého a sedmdesátých let dvacátého století by se mohly v příštích letech opakovat. Z pozice divadelní rekvizity se totiž začínají rychle propašovávat do městských ulic. Zkuste třeba rozjíždějící se KšandyLindy nebo duhový queer speciál na rainbow-shop.cz 
 
text Lukáš Žegklitz     
foto Hey Paul Studios / CC by 2.0

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.