Share |

Pankrácký Rynek - jen to nejpoctivější. Stánky, vinárna, pekař i kytky.

foto: pořadatel akce

Správnou úpravou jídelníčku ovlivníme nejen stárnutí, ale eliminujeme i velké množství civilizačních chorob. Žijeme v době, kdy si můžeme vybrat surovinu s minulostí a jasným rodokmenem. Čím více budeme přemýšlet o tom, co jíme, tím bude náš život kvalitnější. Proto vznikl první projekt svého druhu u nás - Pankrácký Rynek. Místo, kde celoročně najdete poctivé suroviny pod jednou střechou. Můžete zde nejen nakoupit kvalitní potraviny a najíst se v Perfect Bistru, ale také se poradit o výběru kvalitních potravina způsobu jejich zpracování.
 
Za unikátním projektem Pankrácký Rynek stojí Chef de cuisine Filip Sajler, který za svou kuchařskou kariéru prosazuje maximální jednoduchost, tradiční kuchařské postupy a čerstvé a kvalitní suroviny. Nejprve si Filip Sajler se společníky otevřel cateringovou společnost Perfect Catering. Protože myšlenka kvalitních potravin zde byla již od začátku, výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat – vysoká poptávka po kvalitním stravování dala vzniknout síti Perfect Canteen, jejímž cílem je poskytování kulinářských zážitků pro zaměstnance. Odtud je už jen krůček k vybudování vlastní skupiny dodavatelů dodávající prověřené a poctivé potraviny.
 
Dobré jídlo v krásném prostředí
Na Pankráckém Rynku se přenesete na počátek 20. století, tedy do doby, kdy byly potraviny ještě poctivé a dodávané přímo od malých producentů. „Do Rynku přenášíme formy a barevnost tradičních dřevěných výkladců s tabulemi, inspirujeme se atmosférou dobových francouzských trhů a vytváříme tak prostředí s nostalgickou náladou, kde hlavní roli hraje prodávané zboží, ostatní prvky interiéru mírně ustupují do pozadí. Klademe důraz na vizuální propojení všech funkčních částí prostoru – obchodů a bistra, které zajistí živou atmosféru rynku během celého dne,“ řekla designérka Irena Truhlářová z atelieru Archcon a dodává: „ V prostoru jsou malé obchůdky potravin přímo od výrobců, které jsou uspořádané po obvodu stejně jako obchody na tradičním českém náměstí - rynku. Pro sezónní prodej doplňuje několik pultů.  Přímo proti vstupu zákazníků je mozaika obchodů doplněna výrazným pultem bistra s pestrou nabídkou dobrot a lahůdek prezentovaných v prosklených vitrínách. Bar láká k posezení také díky otevřené kuchyni, ve které hosté mohou sledovat přípravu jídel. Do centra dění jsme umístili sezení pro návštěvníky bistra. Toto sezení akcentujeme skleněnou střechou – ve skutečnosti rozměrným světelným prvkem, který symbolizuje tradiční střešní prosvětlení tržnic denním světlem.“
 
Poctivé nemusí znamenat BIO
Na Pankráckém Rynku jde o kvalitu potravin na prvním místě. Myslíte si, že to nejlepší najdete pod značkou BIO? Omyl! Farmáři vám to nejlepší nabídnou právě ve chvíli, kdy mají potraviny tu nejlepší sezónu. Kvalita se pozná podle způsobu zpracování, nešizení či například podle nedodávání zbytečných éček a konzervantů do výrobků.
 
„Když si chcete otevřít dobrou restauraci, musíte mít možnost kvalitní potraviny někde nakoupit. Nechcete-li vařit ze surovin, které obsahují přidané látky, pokud chcete opravdu jen ty nejkvalitnější suroviny, musíte se obklopit farmáři a lokálními producenty, neboť to jsou lidé pohybující se na pastvinách a jejich cílem je co nejkvalitněji vypěstovaná potravina,“ popisuje Filip Sajler a pokračuje: „zvykli jsme si nakupovat na farmářských trzích, ale ty jsou otevřené pouze sezónně. Až dosud u nás chybělo místo, kde si nakoupíte kvalitní potraviny po celý rok a zároveň kde vám poradí se zpracováním nebo dokonce kde si můžete zakoupený produkt, například rybu, nechat připravit. Jedná se o takzvanou tržnici francouzského typu, kde je ústřední Bistro a v okolí krámky, které dodávají do Bistra.“
 
Bistro z poctivých surovin
To, že na Pankráckém Rynku vyrostlo Perfect Bistro přímo uprostřed stálých prodejců a farmářů, má svou logiku, jak prozrazuje i sám Chef de cuisine: „V profi kuchyni byste nikdy neměli najít polotovary, protože ubírají nejen na chuti, ale i na kvalitě. U nás si prodejci produkty denně zaváží, aby byly čerstvé a my je tak máme přímo na dlani za tu nejlepší cenu. Jedině tak můžeme totiž nabídnout gastronomický zážitek a zároveň konkurenceschopnější ceny oproti tomu, když jdete do restaurace vařící z konvenčních surovin.“ Tím, že potraviny nemusely cestovat na velkou vzdálenost, se udržují čerstvější a tím i nutričně hodnotnější a senzoricky bohatší. „Primárně se chceme zaměřit na českou prvorepublikovou gastronomii s prvky inspirace z Evropy a středomoří.“ Potraviny se budou připravovat stylem fast food v kvalitě slow food.
 
Vraťme se ke kořenům
Podle evropského průzkumu končí 38% potravin v koši. Nakupujeme totiž jednou týdně či měsíčně plné nákupní vozíky jídla, které pak leží delší dobu v lednici.  Tyto produkty musí nutně obsahovat přísady, jako jsou éčka, stabilizátory apod., které na chuti nepřidají. Žijeme však v době, kdy si můžeme dovolit nakupovat téměř denně. Začněte kupovat jen to, co opravdu sníte. Zjistíte, že za stejné peníze koupíte lepší (dražší) produkt – sice ho může být méně, ale ušetříte, protože ho nevyhodíte. „Toto je vodítko, jak o jídle uvažovat správným způsobem,“ říká Filip a pokračuje: „ Kdysi jsme kupovali v tržnici každý den čerstvé potraviny a převážně to, co právě dozrávalo v našich podmínkách. Zodpovědný výběr surovin podpoří životní prostředí, malovýrobce a lokální producenty, ale především podpoříme náš kvalitnější život.“
 

Aby se náš život zkvalitnil, stačí dodržet pár jednoduchých zásad.
1. Nakupujte pouze tam, kde můžete produktům /prodejci/ surovinám 100% důvěřovat.
2. Nejdůležitější je místo původu suroviny nebo důvěryhodný producent.
3. Čtěte obal, prohlédněte si etiketu, ptejte se, odkud výrobek/ surovina je, místo původu je důležité.
4. Nakupujte vždy nejčerstvější a pocitově nejkvalitnější suroviny, myslete na to, že to, co jíte, je důležité.
5. Dejte na základní instinkty a pocity, když vám něco nevoní nebo se vám surovina nezdá, nekupujte ji.
6. To, co dáváte do hrnce, je základ úspěchu: kvalita surovin + poctivé kuchařské postupy = nejlepší jídlo na světě.
7. V jednoduchosti je největší síla.
 
 
A jaké stálé prodejce můžete navštívit na Pankráckém Rynku? Bude tu Rodinné pekařství a cukrářství Athos, špičková vinotéka Chez Adele, čerstvé ryby nakoupíte v Blue Fjord, lahodné sýry v Gourmet Cheese, ovoce a zeleninu v obchodě Naše zahrádka, maso z vlastního chovu zvířat nabídne Samo HS – řeznictví, květiny nakoupíte v květinářství Belles Fleurs, celkovou nabídku doplní koloniál Všehochutě. V Perfect Bistru se můžete těšit např. na Tafelspitz, vaječný bar z farmářských vajec, do křupava pečené kuře z tradičního chovu, na křehký pečený bůček, rudolecký pankrácký párek, bohatý rybí gril s mnoha doplňky a spoustu dalších lahůdek. Otevřeno je pondělí - sobota od 08.00 do 20.00 hodin.
 
www.pankrackyrynek.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.