Share |

Otevřete dveře létu, Dyzajn Market je tu

foto: Tomáš Polák

I přesto, že ještě nejsme vprostřed léta, tak vše květnové, a zvlášť na jeho konci, zpravidla v člověku evokuje pocit prázdnin za dveřmi. Posuďte sami. Jen co otevřete ty od vlastního obydlí, rychle se smazává hranice mezi domovem a ulicí. Pouliční toulky, flákání se v trávnících, po kavárenských zahrádkách a naplno pulsující život v metropoli si rychle podmaní každého… Ono pověstné pohodlí domova je rychle pryč a přicházející léto dává pocit domova takřka kdekoliv. A ne jinak tomu bude ve dnech 27. a 28. května, kdy náměstí Václava Havla a provozní budovu Národního divadla zaplní ty nejzajímavější kousky českých dyzajnérů, tvůrců a autorů – Dyzajn market léto je tady! A aby návštěvníkovy kroky v uličkách mezi dyzajnérskými stánky byly co nejpříjemnější, připravili organizátoři akce doprovodný program plný pohodové atmosféry, která k přicházejícímu létu zaručeně patří. O tu se budou starat divadla, hudební kapely, ale pozor, pro tentokrát i módní přehlídky - pouze jedenkrát v roce 2017. Na Dyzajn marketu najdete i spoustu výtečného jídla a pití a mnoho různorodých prostorů k posezení.
 
Sobota 27. 5. 2017
První den letního Dyzajn marketu zahájí herci Magdalena Zimová a Martin Matějka jakožto Divadlo pro malý hrou Kvak a Žbluňk jsou kamarádi. Úsměvné příběhy dvou kamarádů, žabáka Kvaka a ropušáka Žbluňka ukážou malým i velkým divákům, jak důležité je mít někoho rád, někomu pomáhat a jak významné může být přátelství.
 
Jarní rozkvět a léto za dveřmi navádí naše ruce do šatníku tak, že z té květnové euforie člověk často neví, co dřív hezkého, barevného nebo dyzajnového by si na sebe vzal. Zaručenou inspiraci přinesou slečny a dámy, které v rámci odpoledního programu vystoupí podvakrát na přehlídkovém molu – Dyzajn market pro vás nachystal dva bloky módních přehlídek. „Hlavním cílem letošních módních přehlídek je především představení různorodé tvorby a módy vhodné ke všem příležitostem a pro co nejširší spektrum zákazníků. Ať už se bude jednat o elegantní nebo sportovnější styl, pro mladé či starší, pro štíhlé či pro ženy plnějších tvarů, každý si najde své. Proto bylo vybráno celkem 11 dyzajnérů, kteří tato kritéria dokonale splňují. Můžete se těšit na: OLÉ made of stars, Wasabinku, TATE, Black Mountain, Hikaru Tenyo, Fraise, Easy Fashion, Magaelu ve spolupráci s eh sisters, a také dvě značky s batohy We Are Able a My Wings, jež budou doplněny o modely z design shopu Dyzajnoff v Ostrovní ulici.“ říká k přehlídkám Mariana Kučerová, autorka koncepce.
 
Po přehlídkách bude mít návštěvník možnost slyšet jedinečný jazzový kvartet Actual tendencies v čele s kytaristou a skladatelem Tomášem Zápotockým. Jejich hudba do sebe vstřebává vlivy na pomezí jazzu, fusion, ambientu, junglu, rocku a blues. Toto žánrové rozpětí provází také silný důraz na improvizaci. „Kvartet v tomto složení a takto koncipován poskytuje všem členům značnou svobodu a dává tak vyniknout energii a spontánnosti vznikající přímo při hraní.” dodává k tvorbě autor písní a aranžmá Tomáš Zápotocký.

 
Neděle 28. 5. 2017
Ani v nedělní ráno nebude na Dyzajn marketu chybět pohádka. Pro tentokrát organizátoři zvolili na akci doposud neviděný soubor Lokvar s pohádkou Český Honza: „Loutková pohádka pro děti od tří let, která začíná na peci a končí královskou svatbou. Povede se Honzovi rozhoupat a vyzrát na čerty, draka a loupežníka? A vybrat si tu správnou nevěstu? No jo, hodně otázek a pomoci můžete i vy!“ doplňují autoři.
 
Brzké odpolední chvíle na Dyzajn marketu zpříjemní kapela Wunder Bar Kvartet. Žánrové označení funk-acoustic, na které můžeme narazit na bandzonovém profilu kapely, nám představu o jejich hudbě spíše halí do tajemství. Je možná důležitější vzít v potaz, že jejich debutové album Stepní vlk je zkomponováno na motivy stejnojmenného románu Hermanna Hesseho. A že byť množství členů kapely dosahuje až 9 lidí, svojí aktuální tvorbu na Dyzajn marketu představí ve složení kvarteta.
 
A aby té podivuhodné podívané nebylo málo, posledním bodem nedělního doprovodného programu bude opět přehlídka, tentokrát v režii projektu ArtBees, který sdružuje 50 českých a slovenských tvůrkyň, designérek a návrhářek. „ArtBees Koncept Store bude vyvrcholením devítiměsíčního procesu, našich tvůrkyň, jako finále se odehraje netradiční taneční přehlídka těchto značek v podání choreografky Adély Stodolové a jejích tanečnic a tanečníků.“ láká návštěvníky organizátorka projektu Kateřina Jonášová. O projektu ArtBees se můžete dozvědět více v jejich stánku, který bude součástí Dyzajn marketu léto po celou dobu konání.
 
Doprovodný program pro nejmenší návštěvníky dotvoří dětský koutek, který děti potěší hned dvakrát. Ve výtvarné části si budou malí účastníci moci zhotovit ptáčky a kuřátka z bavlněných bambulek. Hravé povahy si přijdou na své v druhé části koutku, kde mimo foukání do bublifuků budou zkoušet svůj cit pro rovnováhu ve hře „společenská věž“.

Tak se stavte, pestrou a pohodovou atmosféru Dyzajn marketu jinde nezažijete. Venkovní i vnitřní prostory – skoro 200 dyzajnérů na jednom místě, pochoutky, drinky, doprovodný program, a vyžití pro děti. Vstup je zdarma a z Ostrovní ulice bez bariér. Dog friendly.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.