Share |

Otevřený dopis prezidentovi České republiky Václavu Klausovi ve věci Romana Týce

foto Ztohoevn

Otevřený dopis prezidentovi České republiky Václavu Klausovi
 
prezident České republiky
prof. Ing. Václav Klaus, CSc.
Pražský hrad
119 08 Praha 1
 
Vážený pane prezidente,
 
se znepokojením sledujeme causu kolem výtvarníka tvořícího pod pseudonymem Roman Týc, který má tento pátek nastoupit do výkonu trestu v pankrácké věznici.
 
Pokud nejste s případem obeznámen, ocitujeme Hospodářské noviny:
"Člen skupiny Ztohoven se podle soudu provinil tím, že v roce 2007 vyměnil skla na padesáti pražských semaforech za šablony postaviček v komických či lehce vulgárních situacích. Argument, že šlo o umění ve veřejném prostoru, soud neuznal. Protože do pražských semaforů pasují jedině skla vyráběná výhradně firmou Eltodo, byla vyčíslena škoda ve výši 82 tisíc korun.
Výtvarník ji sice uhradil v plné výši, stejně jako dalších 40 tisíc za následnou exekuci, přidanou pokutu ve výši dalších 60 tisíc už ale zaplatit nechce a proto půjde na měsíc do vězení."
 
S tímto trestem hluboce nesouhlasíme.
 
Domníváme se, že umělci by za svá díla v demokratické svobodné zemi neměli být vězněni.
Škoda, kterou uznávaný výtvarník způsobil, byla již uhrazena, a trest (pokuta, popř. vězení) by tedy měl mít pouze výchovnou funkci.
Jsme přesvědčeni, že vychovávat umělce pokutami či uvězněním k poslušnosti je špatná idea. Výtvarníci a další tvůrci mohou často působit nepohodlně, ale jejich společenská funkce je i díky tomuto věčnému zpochybňování světa kolem nich, které provádějí, nedocenitelná.
 
Rádi bychom Vás proto požádali, abyste zvážil udělení prezidentské milosti a umožnil tak výtvarníkovi dále tvořit bez pocitu strachu z toho, že když bude jeho umění radikální, octne se ve vězení spolu s opravdovými kriminálními živly.
 
Přejeme hodně zdraví a děkujeme,
 
redakce webu www.protisedi.cz
 
Na vědomí zasláno také ministru spravedlnosti.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.