Share |

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově uvítá Rusalku

foto: pořadatel akce

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zahájí v polovině června 2014 další sezonu, během níž nabídne již 90. premiéru, jíž bude  opera Antonína Dvořáka Rusalka.
 
Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je v provozuod roku 1958, kdy se zde poprvé hrálo na improvizované dřevěné točně. Rok na to bylo vystavěno kovové otáčivé hlediště pro 400 diváků. V roce 1960bylo přebudovánoa kapacita rozšířena na 550 míst. Od té doby je téměř nepřetržitě součástí zámecké zahrady. V letech 1989 - 93 prošel areál prozatím poslední modernizací a od té doby pravidelně v letních měsících nabízí činoherní, operní či baletní představení v přírodních exteriérech.
 
Na zasedání společné komise ministerstva kultury v polovině dubna 2014 bylo rozhodnuto o prozatímním prodloužení provozu otáčivého hlediště. Zároveň bude vypsána architektonická soutěž na nové technické řešení celého areálu tak, aby provoz scény ještě více respektoval charakter okolní zahrady. Komise se shodla, že nová točna musí být demontovatelná, aby autenticita a integrita světové  památky, zůstala aspoň po polovinu roku nedotknutá a aby bylo možno vnímat zahradu v jejích vysokých památkových hodnotách. Kompromisní řešení s demontovatelnou točnou vychází z podobných příkladů ve světě. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry.
 
„Otáčivé hlediště prokázalo za více než pětapadesát let své existence, že k Českému Krumlovu neodmyslitelně patří. Díky svému unikátnímu pojetí divadla je vyhledávaným místem, které divákovi dokáže poskytnout nový, neobvyklý zážitek z divadelního představení –jaký tradiční divadlo nemůže nabídnout,“říká Jiří Šesták, ředitel Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, které je provozovatelem otáčivého hlediště už  od jeho vzniku.
 
Opera Rusalka patří ke stálicím českokrumlovského programu. Poprvé se zde hrála již v roce 1960. Jedním z nejúspěšnějších představení Rusalky byloto z roku 2005, kde v titulní roli hostovala Eva Urbanová. V červenci se uskuteční po devíti letech nová premiéra, kterou nastuduje generální ředitel opery JD Mario de Rose, pravidelný spolupracovník operní legendy Josého Cury. Hvězdou bude v roli Vodníka slovenský basista Štefan Kocán, který od roku 2009 pravidelně vystupuje v Metropolitní opeře v New Yorku či milánské La Scale. V titulní roli pak budou alternovat sólistky opery ND v Praze Alžběta Poláčková a Maria Kobielska. Premiéra je plánována na 17. 7. 2014.
 
V letošním programu otáčivého hlediště se kromě premiérové Rusalky postupně vystřídá několik úspěšných představení pro děti a dospělé. Sezonu odstartují 12. 6. 2014 Tři mušketýři – romantická komedie Alexandra Dumase, která je současným nejdéle hraným představením. Od premiéry v roce 2001 stále patří k nejnavštěvovanějším kusům a letos se přiblíží 130 reprízám.
 
Oblíbenou inscenací je Sluha dvou pánů (12.8. – 30.8.)v režii Jiřího Menzela. Ten patří k pravidelným spolupracovníkům otáčivého hlediště, pro které nastudoval 3 činohry a operu Don Giovani.
 
V loňském roce se na otáčivé hlediště vrátil v obnovené premiéře muzikál Divotvorný hrnec (29.7 – 9.8.), který zpopularizovala především dvojice V+W. V Krumlově jej můžete vidět s hostující muzikálovou star Radkou Fišarovou v jedné z hlavních rolí. Otáčivé hlediště myslí také na rodinné publikum a dětského diváka. Pro společnou zábavu rodičů a dětí jsou určeny inscenace Cesta kolem světa a pohádka Pták Ohnivák a lišák Zorro.Pro ctitele baletu je pak na druhou polovinu srpna připraveno uvedení klasického baletního dramatu Carmen.
 
Na otáčivém hledišti se tu každoročně odehraje průměrně osmdesát představení, jež navštíví na 55 000 diváků z tuzemska i zahraničí a zcela přesáhlo hranice regionu. „Pětasedmdesát procent návštěvníků otáčivého hlediště je z vzdálenosti větší než sto kilometrů od Krumlova a pětačtyřicet procent dokonce z vzdálenosti větší než 250 kilometrů,“ říká šéf otáčivého hlediště Tomáš Froyda, který již nyní se plánuje i další sezonu. „V roce 2015 by měl na otáčivém hledišti nazkoušet režisér Petr Zelenka Psa baskervillského a počítá se také s další premiérou legendárního baletu Labutí jezero.“
 
Bližší informace o celém programu otáčivého hlediště a možnost rezervace vstupenek na jednotlivá představení naleznete na adrese www.otacivehlediste.cz
 
Otáčivé hlediště v číslech
·         První představení: 9. června 1958
·         Počet diváků od roku 1958 do 2013: cca. 2,5 mil. diváků
·         Počet premiér od roku 1958: 90 včetně letošní Rusalky
·         Kapacita:644 diváků
·         Celková váha konstrukce: 650 t
·         Průměr základny: 21,3 m
·         Elevace: 7,6 m
·         Pohon: 4 elektromotory o síle 15 kW (1460 ot./min)
·         Počet kol nesoucích točnu: 120 ks


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.