Share |

Oslavte Den archeologie v Náprstkově muzeu! Vykopávky a káva vás čekají

Národní muzeum zve na sobotu 21. října 2017 všechny zájemce o archeologii do Náprstkova muzea, kde bude v rámci čtvrtého ročníku Mezinárodního dne archeologie připraven od 10.00 do 17.00 hodin zábavný program. Letošní ročník se zaměří na poznávání nejenom starověkého Súdánu, ale i toho současného. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, diskuse, ochutnávky gastronomických specialit tradiční súdánské kuchyně a zajímavé workshopy. Na Dni súdánské archeologie se tak seznámí s bohatou historií i kulturou tohoto státu. Vstupné na akci je zdarma.
 
V Náprstkově muzeu budou prostřednictvím tří krátkých přednáškových cyklů prezentovány nejnovější výzkumy v súdánském Wad Ben Naga, problémy archeologických výzkumů v Súdánské republice i kontakt současného Súdánu s jeho historií.
První přednáškový cyklus představí výsledky nejnovějších archeologických výzkumů Národního muzea na starověké lokalitě Wad Ben Naga, antropologický výzkum kosterních pozůstatků odhalující neduhy starověkých obyvatel tohoto místa a vývoj keramické produkce v Núbii, vyhlášené svou neobyčejnou zdobností. Druhý cyklus návštěvníky seznámí s metodologickými problémy, kterými se v současnosti súdánská archeologie zabývá. Témata přednášek přiblíží postupné mizení starověkých památek, jejich ochranu, způsoby vědecké práce s lidskými pozůstatky a v neposlední řadě možnosti laboratorní analýzy núbijské keramiky. Na závěr dne vystoupí se svojí přednáškou arabista
a honorární konzul Súdánské republiky Petr Pelikán, následovat bude beseda s polárníkem
a režisérem Petrem Horkým o cestě do Súdánu a přípravě dokumentárního filmu „Dobrodružství archeologie“.
Zábavný program bude připraven také pro děti. V průběhu workshopů „Archeologem v Súdánu“ mohou zažít jedinečný pocit z objevu artefaktu a vyzkoušet si i způsob jeho následné dokumentace. Připravena bude nálezová situace a nástroje používané archeology při archeologickém odkryvu.
 
Program Dne súdánské archeologie (10.00–17.00)
 
Okénko do světa – 3. patro
10.00–11.00 Cyklus krátkých přednášek: Nejnovější výzkumy v súdánském Wad Ben Naga
10.00 P. Onderka: Chrám bohyně Mut ve Wad Ben Naga
10.15 G. Jungová: Pohřebiště ve Wad Ben Naga
10.30 J. Honzl: Keramická produkce starověké Núbie
 
11.00–12.45 Archeologem v Súdánu – workshopy nejen pro děti
 
13.00–13.45 Cyklus krátkých přednášek: Archeologický výzkum v Súdánské republice
13.00 V. Vrtal: Zánik starověkých památek aneb záchranné výzkumy v Súdánu
13.15 G. Jungová: Analýza kosterních pozůstatků a její etický aspekt
13.30 J. Honzl: Nové metody analýzy keramiky
 
14.00–15.15 Archeologem v Súdánu – workshopy nejen pro děti
 
15.30–17.00 Cyklus krátkých přednášek: Kontakt současného Súdánu a jeho historie
15.30–16.15 Přednáška Petra Pelikána Starý a nový Súdán
16.15–17.00 Beseda s polárníkem a režisérem Petrem Horkým o cestě do Súdánu a přípravě dokumentu Dobrodružství archeologie
 
Café Malawi – nádvoří muzea (10.00–17.00)
V průběhu dne bude k dispozici káva připravovaná podle tradičních súdánských postupů a nabídka současné súdánské kuchyně.

 
Vstupné na program je zdarma.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.