Share |

Oscaroví kandidáti, první lásky i Putin. Mezipatra mají program!

foto: pořadatel akce

15. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra se bude konat v Praze od 6. do 13. listopadu a v Brně od 15. do 22. listopadu. 73 fascinujících příběhů a nezaměnitelných autorských vizí uvidí diváci 15. ročníku Queer filmového festivalu Mezipatra, který začne v Praze již ve čtvrtek 6. listopadu. 73 filmů letošního ročníku je queer, tudíž tematizují alternativní sexuální či generové identity. Hlavně však nesou téma Dokud nás smrt nerozdělí, jež v nich rezonuje v mnoha podobách. „S nadšením sledujeme, jak další země uznávají zrovnoprávnění manželství. S hrůzou protestujeme, když přicházejí zákonné restrikce a veřejné odsouzení. V programu letošních Mezipater mají místo první lásky s příslibem věčnosti, vztahy, které přetrvají desetiletí i ty, které jsou přetrženy příliš brzy a přeživší musí žít dál,“ přibližuje náladu letošního programu ředitel festivalu Aleš Rumpel.
 
V pěti sekcích diváci i letos uvidí to nejlepší ze světové queer kinematografie, většina titulů se představí v české premiéře. I letos programová nabídka obsahuje několik potenciálních oscarových vítězů. Prvním z nich brazilské romantické drama o první lásce s názvem V jeho očích (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho), které na Berlinale získalo Teddy Award. Na Mezipatrech si získá i nevidomé diváky, protože pro ně ve spolupráci s projektem Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu plánujeme speciální projekci s dabingem a audiodeskripcí. Želízko v kategorii Nejlepší cizojazyčný film má v programu Mezipater i Švýcarsko. V dokumentu Kruh (Der Kreis) vzpomínají pamětníci Ernst Ostertaga Röbi Rappna konec 50. let, kdy se kolem curyšské oázy svobody pro homosexuály začala utahovat smyčka policejního dohledu. I další dokument v programu tematizuje represe státního aparátu, které živí otevřenou nenávist. Snímek Putinovy „Děti 404“ (Deti 404) je mrazivou, autentickou a nijak necenzurovanou sondou do života ruské queer mládeže, která musí čelit režimu Vladimira Putina a jeho zákonu o zákazu propagace homosexuality. „55 teenagerů virtuálně bojuje proti vyhrocené homofobii v dokumentu, který by mohl být sci-fi z temné budoucnosti, ale je spíš zprávou ze středověku, do kterého se Rusko vrátilo. Filmu se v Torontu tleskalo ve stoje,“ přibližuje programová ředitelka Lucia Kajánková.
 
Nadšeného přijetí se dočkala i francouzská komedie Kluci a Guillaume, ke stolu! (Les garçons et Guillaume, à table!), v níž otiskla svoje dospívání vycházející hvězda galské kinematografie Guillaume Gallienne. Jaké je to vyrůstat vedle dvou sportovců, když rádi imitujete císařovnu Sissi a vlastně úplně nezapadáte? Snímek s tím nejbizarnějším možným comingoutem získal cenu v Cannes, čtyři výroční ceny Cézar včetně sošky za Nejlepší film a stal se miláčkem francouzských diváků.
 
Puberta a první, křehké, sluncem zalité první lásky, které (ne)budou napořád, tepou i v dalších festivalových filmech. Milostný trojúhelník zneklidní statickou baltskou přírodu v novém dramatu legendární režisérky Moniky Treut O holkách a koních (Von Mädchen und Pferden). Na odlehlou farmu totiž přijede problémová puberťačka Alex, jež zde objevuje klid a krásu koní, a potkává se s tamními obyvatelkami. Fascinace a touhy vyplynou na povrch také v teen romantice Když kluk potkal holku (Boy Meets Girl), ve které hledá lásku hubatá trangender dívka Ricky (ve skvělém podání trans herečky Michelle Hendley). Jenže to je v provinčním Kentucky trochu problém. Zlomí se to s voňavou, usměvavou a republikánskou Francescou?
 
První lásky však v programu Mezipater vystřídají i pevné, léty prověřené svazky. Dokud nás smrt nerozdělí je heslo vlastní Benovi (John Lithgow) a Georgeovi (Alfred Molina), kteří po svém boku prožili již 39 let. Nyní chtějí svůj vztah úředně posvětit, ale Georgův zaměstnavatel z toho vyvozuje nepříjemné důsledky. Tragikomedie Ta zvláštní láska (Love IsStrange) je návratem režiséra Iry Sachse, jehož autobiografické drama Neodcházej vyhrálo Mezipatra před dvěma lety.
 
Hořký konec pevného vztahu pak pocítíme v psychologickém thrilleru mezipaterního miláčka Xaviera Dolana s názvem Tom na farmě (Tom à la ferme), v němž mladík Tom přijíždí na pohřeb svého milovaného partnera Guye. Na odlehlé farmě však potkává Guyova násilnického bratra a psychicky nevyrovnanou matku, která čekala příjezd snoubenky. Brilantní studie psychického rozkladu zde graduje až k niternému hororu.
 
K hororu má blízko také Catherine Deneuve ve snímku Hlad (TheHunger), který natočil Tony Scott v roce 1983, a kde ztvárňuje krásnou, šarmantní a tisíce let starou upírskou femme fatale. S manželem Johnem (David Bowie) si užívají hon na oběti v newyorských klubech a hru na violoncello, ale pak do jejich života vstoupí smrtelnost a jako záchrana lékařka Sarah (Susan Sarandon). „Tento neotřelý horor je dnes již klasikou queer filmu a do paměti diváků se vepsal nejen superhvězdným obsazením, ale i jednou z nejsensuálnějších lesbických scén v dějinách filmu,“ láká Lucia Kajánková.
 
Kompletní program naleznete na www.mezipatra.cz.
 
Nejlepší film 15. Mezipater vybere mezinárodní tříčlenná porota ve složení Bill Guentzler (umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Clevelandu), Peter Knegt (novinář Variety, Indiewire a filmař) a Pavla Jonssonová (vysokoškolská pedagožka specializující se na gender).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.