Share |

Open Call pro kurátory: Zúčastněte se Letní akademie Umění a veřejný prostor

Flickr unter Lizenz von (CC BY-ND 2.0)
foto: die.tine

Goethe-Institut ve spolupráci s iniciativou NRWkultursekretariat pořádá od 2. do 8. září 2013 týdenní letní akademii pro kurátory současného umění z Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska, Slovinska, České republiky a Maďarska v revitalizovaném důlním komplexu Zollverein v Essenu.
Tématem letní akademie je současné umění Spolkové republiky Německo, konkrétně Severního Porýní-Vestfálska, a úloha umění ve veřejném prostoru.
 
Mimořádný přístup k bývalým průmyslovým objektům, jenž pomohl etablovat disciplínu „průmyslové kultury“, se v žádném jiném německém regionu neprojevuje v takové podobě jako právě v Severním
Porýní-Vestfálsku. Sídlo festivalu umění EmscherKunst a centrum videoartu Nordsternturm jsou dva z mnoha příkladů přeměny bývalých těžních věží a čistíren odpadních vod v majáky současného umění.
 
Na jedné straně se značná část veřejného prostoru privatizuje, na straně druhé veřejný prostor podléhá státnímu dohledu, navíc se pozornost přesouvá od fyzického prostoru k prostoru digitálnímu.
Vzniká tak otázka, jakou má veřejný prostor vlastně funkci, jak má být definován a jakým účelům má sloužit. Vybavování veřejného prostoru abstraktními skulpturami či jeho osazování a formování pomníky vzniklými na zakázku komunálních nebo státních orgánů bez dostatečné účasti veřejnosti občany vytlačuje do soukromých či poloveřejných útočišť. Je otázkou, jakou část veřejnosti má veřejný prostor reprezentovat. Jak široce otevřený a strukturovaný má či musí být veřejný prostor? Jakou úlohu při tom zastává umění?
 
Goethe-Institut a NRWkultursekretariat vyzývají kurátory z České republiky, aby předložili své návrhy projektů, které by zpracovávaly toto téma.
 
V případě zájmu zasílejte do 30. června 2013 následující podklady, a to pouze emailem a v anglickém jazyce: Motivační dopis (v rozsahu max. 1 DIN A4), návrh projektu (v rozsahu max. 1 DIN A4), životopis, portfolio/ukázky dosud realizovaných projektů a výstav (max. 3) na adresu sommerakademie2013@goethe.de s předmětem emailu  „Letní akademie 2013“. V druhé polovině července budou žadatelé informováni o  výsledcích zasedání poroty. Vybraným účastníkům letní akademie bude zajištěna: Účast na programu letní akademie, úhrada nákladů na cestu, úhrada nákladů na ubytování a diety.
 
Dotazy na Angeliku Eder (angelika.eder@prag.goethe.org) nebo Tomáše
Fridricha (tomas.fridrich@prag.goethe.org) z Goethe-Institutu v Praze.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.