Share |

Ohlédnutí za letošní Letní Filmovou Školou

foto: pořadatel akce

43. Letní filmová škola Uherské Hradiště skončila. Během 10 dnů se na festivalu vystřídalo 6 000 akreditovaných návštěvníků, projekce v letních kinech zhlédlo 55 000 diváků. Uvedeno bylo 216 filmů ve 314 projekcích, 58 položek odborného programu včetně 11 lekcí filmu, 11 koncertů, 9 divadelních představení a 11 výstav. Pro děti byl zajištěn během celého festivalu program v Dětském stanu. Asociace českých filmových klubů, hlavní pořadatel Letní filmové školy, udělila 5 výročních cen. Hlavní blok filmového programu, Fokus, se letos zaměřil na švédskou kinematografii.
 
K prvním hostům, které Letní filmová škola přivítala, patřila Magda Vášáryová, která v pátek 28. července před projekcí filmu Marketa Lazarová převzala pod patronací Města Uherské Hradiště Výroční cenu AČFK za jedinečné propojení jemnosti a suverenity hereckého výrazu a fascinující kariéru zasvěcenou nejen filmu. „Děkuji, že si mě pamatujete. Dvacet osm let už nehraju a teď si všichni vzpomněli, že jsem bývala herečka, a udílejí mi ceny,“ uvedla Magda Vášáryová s tím, že zmrzlina od AČFK se jí moc líbí, ačkoliv se nedá sníst. Mladému publiku popřála, aby se mu plnily sny, a vzkázala: „Prosím buďte angažovaní. To, jestli se budete moci dívat na dobré filmy, záleží i na kvalitě veřejného prostoru. Nenechte si vzít budoucnost.
 
Při slavnostním zahájení v kině Hvězda v sobotu 29. července obdržel Jan Troell, držitel desítek ocenění ze světových festivalů, pod patronací Velvyslanectví Švédska v České republiceVýroční cenu Asociace českých filmových klubů za výjimečnou a kompaktní filmografii silně spjatou se švédskou historií i společností. „Děkuji vám za úžasnou festivalovou péči a vřelé divácké přijetí. Jsem šťastný, že jsem u vás mohl uvést osobní výběr svých filmů a že jste dali prostor i mojí dceři Yohanně. Cítil jsem, že váš festival je místem, kde doopravdy žije film, kde se promítá od rána do večera, kde je publikum neskutečně vnímavé a otevřené. I proto jsem s radostí absolvoval svůj kompletní program a rád přijedu se svým dalším filmem,“ řekl před svým odjezdem Jan Troell.
 
Čtvrtek 3. srpna patřil na Letní filmové škole Asociaci českých filmových klubů, která Výroční cenu udělila in memoriam Radovanu Novotnému za dlouholetou podporu a nadšení pro kulturu v Novém Boru, za příkladné vedení kina a vzornou spolupráci s filmovým klubem.
 
Dvě výroční ceny byly předány v sobotu 5. srpna. Ve Slováckém divadle před projekcí nejlepšího polského filmu loňského roku Volyň převzal pod patronací Zlínského kraje Wojciech Smarzowski Výroční cenu AČFK za nekompromisní obrazy polské společnosti a jejích historických zkušeností, které zůstávají univerzální a aktuální i pro diváky jinde ve světě. Ač přijel Smarzowski na Letní filmovou školu uvést jen jeden film, po jeho skončení neskrýval nadšení: „Bylo to jedno z mých nejlepších setkání s diváky po projekci filmu. Moc za ně děkuji.“
 
Při slavnostním zakončení Letní filmové školy pak předala ředitelka festivalu Radana Korená letos poslední zmrzlinu Janu Svěrákovi. Výroční cena AČFK byla režisérovi pod patronací innogy udělena za čtvrtstoletí filmové práce, která představuje ojedinělé spojení vysoké filmové kvality s diváckou atraktivitou.
 
Hosty Letní filmové školy byli také Daniel Bergman, Tarik Saleh, Sergej Loznica, Philippe Grandrieux, Angela Schanelecová, José Luis Guerín, Miro Remo či Jan Hřebejk.
 
Nový projekt LFŠ uvádí vyhrála na základě diváckého hlasování britská gay romance Na konci světa, která byla s velkým úspěchem uvedená v Sundance a následně se stala jedním z nejoceňovanějších filmů letošního roku. I přes jasně formulované gay téma se jedná o univerzální příběh lásky přesahující prostor, čas i hranice lidských předsudků. AČFK uvede tento snímek do distribuce v lednu 2018.
 
Jsem šťastný, že LFŠ znovu potvrdila svoji nezastupitelnou roli v rámci českých filmových festivalů a opět jsme společně s našimi diváky i hosty absolvovali filmový maraton plný vnímání, naslouchání a sdílení. Vyváženost, různorodost a dramaturgická kvalita programu činí z Letní filmové školy výjimečnou akcí, díky které tisíce diváků dobrovolně opustí zónu každodennosti a vydávají se vstříc jedinečným zážitkům spojeným s filmy a přemýšlením o nich. Právě vnímavé publikum je tím, co zahraniční hosté obdivují na festivalu nejvíc, je naší největší hodnotou,“ řekl hlavní dramaturg LFŠ Jan Jílek.
 
Můj dík patří všem dramaturgům, kteří připravovali letošní program, můj obdiv a úcta pak všem divákům, kteří ho navzdory extrémním teplotním podmínkám aktivně, a pokud mohu soudit i spokojeně, navštěvovali,“ uvedla na závěr festivalu programová ředitelka Iva Hejlíčková.
 
„Letošní Letní filmová škola byla skutečně mimořádně letní, ale věřím, že i přes extrémní teploty naši návštěvníci ocenili zajímavý a vyrovnaný program ve všech sálech i ve všech stanech. Mám velkou radost, že jsme ta vedra všichni přežili ve zdraví, a nejen přežili, ale hlavně si celou „Filmovku“ krásně užili. Už teď se všichni těšíme na příští rok,“ shrnula 43. ročník Letní filmové školy ředitelka festivalu Radana Korená.
 
44. Letní filmová škola se bude konat27. července až 5. srpna 2018.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.