Share |

Odpad na stříbrném plátně

 
 
Během tohoto víkendu 21.–23. října se v Sokolově již po jedenácté uskuteční tematický filmový seminář Film Sokolov, letos ve znamení odpadu.
 
Návštěvníci budou zaplaveni filmy rozličných stylů, z nichž některé mohou zhlédnout pouze na sokolovském semináři. Zveme mimo jiné na autentickou zpověď o odpadnutí od společnosti s Jeanem-Claudem Van Dammem v hlavní roli nebo silný dokumentární snímek o chudobě v mnoha podobách Dlaně, jehož projekce bude v Čechách poslední před uložením kopie do filmového archivu. Za pozornost nepochybně stojí i podivný snímek Trash Humpers, jehož zhlédnutí prý v divákovi vyvolá potřebu jít se osprchovat. Návštěvníky dále čeká množství doprovodných akcí, například v sobotu v noci unikátní česká premiéra filmově-koncertního vystoupení uměleckého uskupení Cine-concert Double Cadence z Francie, v průběhu nedělního odpoledne proběhne odborně komentovaná prohlídka sokolovské uhelné pánve. Program bude poprvé dvojjazyčný (česky, anglicky). Vstup na celý seminář je zdarma.
 
Film Sokolov je jedinečný projekt rozsahem uměleckých a odborně-vzdělávacích aktivit a jejich tematickým propojením. Letošní ročník nese téma Odpad. V dnešní době vzbuzuje výraz odpad zejména ekologické konotace, a to často krajně emotivně zabarvené, sokolovský festival se však na něj pokouší nahlédnout mnohem šíře. Každý film letošního ročníku byl vybrán, aby ukázal některou z poloh odpadu, ať už jako nežádaného a vyčleněného prvku společnosti nebo umění, nebo odpadnutí od toho, čím jsme nebo bychom jako lidé a občané být měli.
Do programu je letos zařazeno šest filmů. Zahajujícím snímkem semináře je Schormův Farářův konec natočený na motivy Škvoreckého scénáře inspirovaného zmínkou v novinách - alegorický příběh falešného kněze, odpadnutého od církevní hierarchie, avšak s ryzí touhou sloužit Bohu. Hlavní roli hořce humorného obrazu socialistické vesnice ztvárnil Vlastimil Brodský. Po slavnostním zahájení následuje Jean-Claude Van Damme v poutavé sebereflexi o pádu hvězdy béčkových filmů na hranici fikce a skutečnosti nazvaném JCVD. Páteční filmové pásmo uzavírají Trash Humpers kontroverzního režiséra Harmony Korineho, óda na odpad a hnus, blížící se domácímu videu a připomínající právo na svobodu uměleckého vyjádření.
Sobotní program uvede Východoněmecké disko sci-fi V prachu hvězd. Kultovní snímek, široce hodnocený jako kinematografický odpad, láká na bizarnost, staniol a Janu Brejchovou v hlavní roli. Odpolední promítání ruského dokumentu Dlaně zavede diváky do hlavního města Moldavska, Kišiněva, do syrově zachyceného světa nezměrné chudoby a víry. Film Sokolov nabízí zcela jedinečnou, poslední možnost zažít tento černobílý dokument před archivací jeho filmového kotouče. Posledním snímkem druhého dne je Zapadákov režiséra Terrence Malicka, americká road-movie inspirovaná skutečností o dvou odpadlících, jejich útěku a splynutí s přírodou. Filmové lahůdky doplní i překvapení chystané pro sobotní večer, ozvěny filmového festivalu Zlatý Voči 2011 a projekce experimentálních filmů Prokopa Bartoníčka, jimž patří nedělní dopoledne.
Tři dny sokolovského filmového semináře zvou návštěvníky i na mnoho doprovodných akcí. Uskuteční se čtyři přednášky, dvě z nich filmovědce Davida Čeňka o filmové analýze, jedna pod vedením literárního vědce Stefana Segiho o českém hiphopovém textu Peneřina – těžká dřina (k poetice českého hiphopu) a poslední autora projektu Vetřelci a volavky Pavla Karouse nejen o sokolovských sochách z období normalizace a logu Filmu Sokolov. Odborně-vzdělávací stránku semináře završuje v neděli prohlídka sokolovské uhelné pánve pod vedením RNDr. Petra Rojíka, Ph.D., která kromě jiného poskytne i zajímavý rozbor možností rekultivace krajiny pomocí odpadu. Pro účastníky vypravujeme autobus.
Letošní ročník je zajímavý rovněž díky doprovodnému programu, který souzní jak s tématem odpadu, tak s krajinou domácího města. Prvním projektem je otevřená instalace v Sokolově Oslabit netečnost od architektonické dílny Hungry. Sokolovský seminář tak vychází do ulic za sokolovskými obyvateli a pokusí se rozehrát jejich smysly a otevřít se celému projektu. Ve foyer kina Alfa bude seminář doprovázet výstava termo fotografií z míst, jež zůstala po dobývání uhlí, Dagmar Šubrtové Nová divočina.
Svůj zážitek mohou diváci doplnit četbou každoročně vydávaného sborníku odborných textů vztahujících se k hlavnímu tématu, kam přispívají vědecké kapacity i studenti. Letos například literární teoretik a vedoucí katedry komparatistiky na FFUK profesor Petr Bílek nebo filmový kritik Antonín Tesař. Sborníky jsou k dispozici v průběhu celého festivalu či později v Národní knihovně.
Večery patří nejen hudební zábavě v kinokavárně. V průběhu celého víkendu budou moci účastníci jako jedni z prvních v České republice využít unikátní technologii interaktivní odezvy, umožňující upozornit on-line na jednotlivé snímky a další aktivity v rámci akce na sociální síti Facebook.
Organizační tým Filmu Sokolov je složen převážně ze studentů katedry estetiky a katedry filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Pokoušíme se připravit program, který zaujme nejen studenty humanitního zaměření, ale i širokou veřejnost. Každý člověk otevřený umění, přemýšlení a diskusi může na Filmu Sokolov na tři dny odpadnout od všednosti, osobních strastí a zodpovědět si otázku, co má smysl v životě (vy)třídit.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.