Share |

Odnese si Magdalena Kožená zlatý gramofonek? Přímý přenos udílení cen Grammy na ČT art

foto: ČT art

V noci z neděle 12. února na pondělí 13. února ve 2:00 hod uvede ČT art v přímém přenosu udílení prestižních hudebních cen Grammy. Diváci uvidí živá vystoupení francouzského electro dua Daft Punk s kanadským zpěvákem The Weekndem, zpěvaček Adele a Alicie Keys, zpěváka Bruna Marse, kapely Metallica a mnoha dalších. Velkolepou hudební show bude tlumočit Dana Hábová a komentovat publicista Honza Dědek.
Česká republika bude mít na cenách Grammy také své „želízko v ohni“. V kategorii nejlepší klasické vokální sólo je za album Monteverdi nominovaná mezzosopranistka Magdalena Kožená. „Budu jí držet palce. Grammy je nesporně nejprestižnější hudební ocenění. Co je pro film Oscar, je pro hudbu Grammy. Pro každého muzikanta je zisk této ceny velmi důležitý,“ říká hudební publicista Honza Dědek, který bude přenos komentovat, a dodává: „Je to pompézní show s výjimečnými hudebními čísly, jaké u nás nikdy neuvidíme, ale baví mě i ten soutěžní aspekt.
 
Nejvíce nominací má zpěvačka Beyoncé, která v minulosti získala toto ocenění již dvacetkrát. V neděli může svou sbírku obohatit až o 9 zlatých gramofonků. V těsném závěsu za ní je další popová diva Rihanna a rapeři Drake a Kanye West, kteří obdrželi po 8 nominacích. Britka Adele má nominací jen 5, zato však v hlavních kategoriích. Největší „boj“ se tak pravděpodobně odehraje mezi ní a Beyoncé. Pětkrát může bodovat také David Bowie, který loni, pouhé dva dny po vydání kritikou vysoce hodnoceného alba Blackstar, podlehl rakovině. Vzpomínat se ale nebude pouze na něj. Ceny Grammy každoročně uctívají osobnosti hudebního světa, jež v daném roce zemřely. Kromě Davida Bowieho tak letošní Grammy vzpomenou na Prince, Leonarda Cohena nebo George Michaela.

Grammy jsou udělovány od roku 1958 Národní akademií hudebního umění a věd ve Spojených státech amerických. Aktuální 59. ročník se bude konat ve Staples Centre v Los Angeles, které je od roku 2004 stálým místem pro pořádání slavnostních ceremoniálů Grammy Award.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.