Share |

Odhalte vysoký krevní tlak včas

  • Do roku 2030 přijde Evropská unie vinou kardiovaskulárních onemocnění až o 72 milionů obyvatel. Přitom podle některých odborných názorů lze již dnes až 80 procentům takto zapříčiněných předčasných úmrtí předejít pomocí správné prevence. Její součástí je i důsledné měření krevního tlaku. 

Zprávu s nepříliš povzbudivými závěry vypracovali experti z organizace European Heart Network, z Evropské kardiologické společnosti a britské výzkumné skupiny Heart Foundation Health Promotion Research Group.

Zpráva vidí hlavního viníka v nezdravém životním stylu Evropanů. Cigarety, nevhodný jídelníček, málo pohybu, stres – to jsou některé z nejrozšířenějších nešvarů, které stojí za vznikem vysokého tlaku, a tím i kardiovaskulárních onemocnění.

Přitom valné většině z nich lze předcházet pomocí vhodné prevence, která by krevní tlak dlouhodobě vrátila na životu bezpečné hodnoty. Kromě vhodné úpravy životního stylu se jedná i pravidelné měření tlaku.

Na tichého zabijáka platí měření
Vysoký krevní tlak se totiž nemusí projevovat výraznějšími příznaky. Lidé, kteří jím trpí, o něm často ani netuší (proto se mu mezi lékaři někdy přezdívá tichý zabiják). Z těchto důvodů je potřeba nechat si krevní tlak pravidelně měřit například u praktického lékaře, případně doma pomocí osobního tlakoměru. Ty jsou stále populárnější a navíc umožňují měřit tlak v klidu domácího prostředí. To mimo jiné přispívá i k přesněji naměřeným hodnotám.

Na výsledek měření hodnoty krevního tlaku působí celá řada faktorů, například předešlá fyzická námaha či duševní rozpoložení ovlivněné třeba tzv. syndromem bílého pláště. V případě domácích tlakoměrů tak lze mít okolnosti měření více pod kontrolou. Ideální je měřit tlak ráno a večer, přičemž nejlepší informační hodnotu pro lékaře budou mít dvě průměrné týdenní hodnoty – za ranní i večerní měření,“ vysvětluje Markéta Pilná ze společnosti HARTMANN – RICO.

Syndrom bílého pláště
Syndrom bílého pláště je jev, ke kterému dochází u pacientů, kteří mají strach z lékařského prostředí. Ve chvíli, kdy překročí práh ordinace, začnou pociťovat úzkost, obavy a nejistotu, které nedokáží vědomě ovlivnit. Tento stav je provázen zrychleným tepem, zvýšením krevního tlaku, někdy i pocením. Lékař jim proto vždy naměří vysoké hodnoty krevního tlaku. Tyto hodnoty ale neodrážejí skutečný zdravotní stav pacienta, jsou pouze reakcí organismu na stresovou situaci. Statistiky ukazují, že se takový stav vyskytuje až u 1/3 nemocných, u kterých byl napoprvé naměřen vyšší krevní tlak. Lékař by měl proto stanovit diagnózu vysokého krevního tlaku až po 3 měřeních, kdy 2 ze 3 měření přesahují normální hodnoty. U pacientů trpících syndromem bílého pláště je vhodné přeměřit hodnoty v klidném prostředí domova, například kvalitním domácím tlakoměrem Tensoval duo control.
Tlakoměr Tensoval duo control od společnosti HARTMANN-RICO slouží k přesnému měření tlaku v domácím prostředí. Nová generace tlakoměru je vybavená výstupem přes USB port, který umožňuje připojení na počítač a novou webovou aplikaci Tensoval cardio control online. Aplikace slouží k pohodlnému přenosu naměřených výsledků z tlakoměru na portál, kde z nich vytváří grafické přehledy. Hodnotí osobní data, vede historii měření a výslednou sestavu umožňuje vytisknout pro potřeby lékaře. Lékař tak místo občasných měření v ordinaci získává hodnotné informace, které mu pomohou nastavit optimalizaci individuální léčby a předepsat vhodné léky.

 
Doporučená cena dárkového balení tlakoměru Tensoval duo control s Tensoval cardio control online (USB kabel s webovou aplikací) a dvěma manžetami je 2 859 Kč a je k dostání v lékárnách a prodejnách zdravotnických potřeb. Více informací najdete na internetových stránkách www.tensoval.cz.

 

 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.