Share |

Obrazem: Žižkov Meeets Jazz

foto Bára Fabiánová

Již podeváté se v pražské Akropoli, hudebním srdci Žižkova konal dvoudenní festival s názvem Žižkov meets jazz. V pátek 25.listopadu se zde představil zbrusu nový mezinárodní projekt mladého saxofonisty Luboše Soukupa, který v současné době  pobývá v dánské metropoli. Na půdě kodaňské konzervatoře se Luboš Soukup potkal s talentovanými skandinávskými muzikanty, kteří se s ním představili i v Akropoli. Na piáno hrál Švéd Oscar Grönberg, na kontrabas další Švéd Joel Illerhag a skvělou rytmickou sekci doplnil dánský bubeník Morten Haesum. Kvartet hraje převážně autorskou tvorbu Luboše Soukupa, ve které se netradičně propojuje právě středoevropský a skandinávský přístup k jazzu. Určitě o tomhle nadějném projektu ještě uslyšíme.
Po skončení vystoupení skandinávského kvartetu začala na Malé scéně (s mizerným osvětlením a překvapivě příjemným zvukem) první část vystoupení charismatického španělského kytaristy - Alberta Vily. Ten představil své nové album Tactile.
Jeho spoluhráči byli kromě saxofonisty Luboše Soukupa, další skvělí jazzmani - na kontrabas Jaromír Honzák a na bicí Martin Novák.
Martin Novák se představil i jako bubeník tria Najponk (alias Jana Knopa). Pianista Najponk, který patří k největším současným osobnostem (nejen) českého jazzu a v jeho hudbě se snoubí lehkost neworleanského swingu s melancholickými bluesovými náladami. Klasickou sestavu jazzového tria doplnil kontrabasista Taras Vološčuk.
A celý večer byl ukončen na Malé scéně opět komorním koncertem kvartetu Alberta Vily.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.