Share |

Obrazem: Vizuály Nové scény 2011/2012

foto: Pavel Hejný

Nová scéna ND od svého znovuotevření (leden 2010)pracuje vždy po jednu sezonu s jedním fotografem, jehož úkolem je každý měsíc navrhnout a vyfotit titulní fotografii na tištěný měsíční programovou brožuru, tzv. vizuál. Výběr fotografa probíhá na základě oslovení a předložení projektu.

V prvním půlroce se nosným tématem vizuálu Nové scény pod taktovkou Lukáše Žentela stala jedna ze skleněných tvarovek fasády Nové scény. V sezoně 2010/11 se na titulkách programu objevovaly kolorované fotografie Báry Prášilové, vítězky ceny Akademie Designu Czech Grand Design 2011. V sezóně 2011/2012 zvítězil projekt Pavla Hejného, té doby studujícího v ateliéru fotografie VŠUP, který již dříve s Novou scénou spolupracoval na projektech timING a Noc v Nanopolis v rámci uměleckého seskupení DekkaDancers, se kterým spolupracuje již od jeho vzniku.

 Pavel Hejný představil originální koncepci, která byla postavena na prosté hře s gravitací. Vystavěl fotografický výjev tak, aby se jeho celkové vyznění a kýžený efekt dostavili až po otočení o 90 nebo 180 stupňů. Při bližším zkoumáni jeho fotografií zjistíme, že fotografovaný objekt nestojí rádoby přirozeně opřený o zeď nýbrž leží na zemi či visí ze stropu apod. Vznikl tak unikátní soubor fotografií, který dotváří vizuální identitu Nové scény uplynulé divadelní sezony. Společným jmenovatelem pro výběr tématu jednotlivých fotografií je provázanost s programem Nové scény v daném měsíci. Sám fotograf říká: "Měl jsem tento nápad v hlavě již delší dobu. Chtěl jsem prostě tvořit photoshopované obrázky bez photoshopu. Jako malý jsem se rád díval na trikové filmy. Souboj Titánů jsem viděl snad milionkrát, Hvězdné války jsem miloval. Když jsem pak později viděl Film o filmu, přišlo mi to fenomenální. Soubor fotografií, který jsem vytvořil pro Novou scénu, se opírá právě o tuto zkušenost. Chtěl jsem své triky podpořit tím, že je jednoduše přiznám. Myslím, že doušek cíleného diletantismu v dnešní přeretušované době se může stát velice osvěžujícím."

Pro sezónu 2012/2013 byli vybráni Štěpánka Stein a Salim Issa, těšme se proto už i na jejich projekt.

www.novascena.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.