Share |

Týden neklidu: Jak protestuje Praha, Olomouc a Hradec Králové?

foto Samuel Sodoma (Praha), Martin Hlavica (Olomouc), Nora Kořánová (FF UK), Veronika Nešverová (HK)

V týdnu od 27.2.2012 probíhá takzvaný Týden neklidu.
Studenti vysokých škol protestují proti věcnému záměru nového zákona, o kterém tvrdí, že je v nepořádku - jedná se zejména o zavedení školného, respektive zápisného.
Před zahájením TN podávali organizátoři akci jako velkou sérii protestů, pravda je, že zatím se žádné ohromné drama neděje, ale uvidí se, co přinese dnešek.
Hlavním dnem protestů je středa, kdy má v dopoledních hodinách začít protestní akce na Palachově náměstí. Situaci monitorujeme, zatím přinášíme fotky toho, jak vypadá třeba VŠUP nebo FFUK.
Jaké to bylo na Právnické fakultě na happeningu v úterý? Naše očko z místa akce, Nora Kořánová, reportuje: "Na happeningu se nic nedělo, trvalo to asi 5 minut, křičela se hesla jako "vzdělání neni byznys", pustili požární sirénu z nějakého repráku, chvíli tam mávali cedulemi a to bylo všechno. Pár lidí tam bylo v županech v rámci akce "nespíme bdíme." Jo a tramvaje a auta asi 5 minut nemohly kolem FF projíždět. Bylo to spíš takový informační a motivační, řekli nám, že si máme kupit noviny neklidu, abysme šli na pochod, který se koná zítra. "
Z transparentů, které jsme my či naši spolupracovníci viděli, to stran vtipnosti vyhrál ten na DAMU, kde byl, s logem Česko Slovensko má talent, umístěn nápis Dobeš má talent... 
Z Olomouce reportuje Martin Hlavica:
Ani déšť neodradil zhruba dvě stovky studentů, aby přišli vyjádřit svůj postoj vůči zpoplatnění vysokých škol. Na náměstí budovy děkanátu byli k vidění také „ civilisti“, kteří ovšem zdatně sekundovali v potlesku zapáleným studentům. Po hodinovém programu, kde se u mikrofonu střídali zástupci VŠ, se masa lidí chtěla nahrnout do zdejší auly, kde následovala debata s Martinem Veselovským, které se zúčastnili: profesor Ivan Wilhelm, náměstek ministra školství pro vysoké školy a výzkum, docent Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity, docent Jiří Lach, děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého, a profesor Jan Zrzavý, biolog z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Většina ovšem neměla to štěstí a do auly se neprocpala, organizátoři na tohle byli připravení, takže studenti měli možnost sledovat on-line přenos o patro níže. Protest dále pokračoval přespáním studentů FF a FTK na svých budovách.  
 
Veronika Nešverová z Hradce Králové:
 
 
V rámci Týdne neklidu se také hradečtí studenti rozhodli vyjádřit svůj nesouhlas s plánovanými reformami školství ministra Dobeše. 29. února se proto sešli za pět minut dvanáct před hlavní budovou Univerzity Hradec Králové. Po odzpívání studentské hymny Gaudeamus Igitur a symbolického skartování veškerých dokumentů, kterých se protesty týkají, se vydali k dvouhodinovému a asi šestikilometrovému pochodu centrem města. Skandovali „Vzdělání není byznys!“, „Dobeše do koše!“ nebo „Přidejte se k nám!“ a mnoho přihlížejících tak také učinilo. Ke konci počet zúčastněných odhaduji až k patnácti stům, připojili se také někteří vyučující.
Během pochodu byla cítit obrovská podpora kolemjdoucích, kteří tleskali, mávali a drželi nám palce a to i přesto, že procházející studenti často na desítky minut zablokovali hlavní křižovatky. Průvod se postupně zastavil u Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, poté u Filosofické fakulty UHK, kde vystoupil i její děkan Mgr. Petr Grulich, Ph.D. a veřejně vyzval ministra Dobeše k odstoupení z funkce. Dav si tímto gestem naprosto získal. Proběhla zde i symbolická poprava vzdělance. Průvod poté pokračoval přes Hlavní nádraží, Masarykovo náměstí až k Lékařské fakultě UK a zpátky k hlavní budově UHK a po celou cestu o sobě dával vědět pískáním, cinkáním klíči, řehtačkami, skandováním a obrovskými a často vtipnými transparenty. (Namátkou „Dobeš, no potěš.“, „Vysoké školy neplodí voly.“ nebo „Mladý a nasraný.“)
Celá akce nicméně proběhla v poklidu a bez jakýchkoliv incidentů, za což jsme si dle organizátorů vysloužili velikou pochvalu od Policie ČR. Účastnice pochodu a zároveň studentka Faf UK Tereza Štipková celý pochod na facebooku shrnula slovy: „Sme boli vonku a kričali, čo si myslíme. Lebo tak to má byť.“ Teď už nezbývá než doufat, že protesty v ulicích konečně přinesou kýžený efekt.
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.