Share |

OBRAZEM: La vida loca - mexické chutě

Chili, ranče a indiáni? V takových obecných obrysech asi známe Mexiko všichni, ale jeho třicet dva spojených států představuje mnohem pikantnější směsici, kterou se vám prostřednictvím série krátkých reportáží s fotografickým doprovodem pokusím přiblížit.
Veronika Moudrá

Chili, ranče a indiáni? V takových obecných obrysech asi známe Mexiko všichni, ale jeho 32 spojených států představuje mnohem pikantnější směsici, kterou se vám prostřednictvím série krátkých reportáží s fotografickým doprovodem pokusím přiblížit.
Proti šedi budeme v rámci letošního podzimu bojovat barvou, navozením chuti a specifické atmosféry dané koexistencí několika kultur. Mexiko vytváří hybrid tradic indiánských, křesťanských a moderních, jehož výsledkem je propletenec neutuchajícího pohybu.

Naši cestu začneme u jídla, ovšem okamžitě zapomeňme na tortilly naplněné ledovým salátem s eidamem, jak Mexiko známe z českých kuchyní. Způsobů přípravy těchto „placek“ je nepřeberné množství. Primárně se z 80% konzumují tortilly z kukuřice (ta může být i modrá, stejně pak i výsledná tortilla). Tostados, flautas, enchiladas, tacos, totopos jsou pak základními variacemi s proměnlivým obsahem. 

Dalším nepřeberný zdroj rozličných chutí poskytují pouliční stánky či tržiště s jídlem, kde člověk může přijít na chuť jak vypraženým prasečím kůžím s pikantní salsou, čerstvému ovoci s chili či jiným krajovým specialitám, od kobylek po oči z vola v polévce konče. Mexiko hřeje, hraje barvami a pálí! 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.