Share |

Obrazem: Festival mladé módy Arcolor 2014

foto: Jana Minaříková

Výběrový pop-up store. Fashion Talks. Přehlídka Jany Minaříkové v pražských ulicích v doprovodu skupiny Marimba. Kolekce Alžběty Presové. Prádlo od Page underwear a Míša Maurerová jako modelka na mole. Soutěž mladých a talentovaných designerů a jméno nového držitele titulu ArFashon Designer 2014. To vše přinesly dva dny nabité módou na Festivalu mladé módy Arcolor.
 
V pátek 12. a sobotu 13. září proběhl v Praze 6. ročník Festivalu mladé módy Arcolor. Pražské ulice ovládla v pátek kolekce „Ukaž mi svou sbírku“ od návrhářky Jany Minaříkové. Ohromený dav na malou chvíli pozapomněl na svůj shon a se zkamenělými tvářemi pozoroval nepřehlédnutelné modelky, které živě doprovázela na bubny kapela Marimba.
 
Večerní program v Experimentálním prostoru NoD, kde scénu včetně hudebního doprovodu vytvořila skupina BLOK_4, nezůstal pozadu. Večer ovládla přehlídka spodního prádla Page Underwear od Pavly Gerschonové. O překvapení večera se postarala moderátorka Míša Maurerová, která se k závěru přehlídky rozhodla též obléci sexy prádlo a ukázat svou dokonalou figuru na mole. K vidění byla též  podzimní kolekce Alžběty Presové, inspirována kroji které vévodily růžové a oranžové barvy. Na mole nechyběli ani pánové, kteří se ukázali v originální kolekci pánských triček od Pavly Gerschonové pro nahrávací studio Blakkwood. Pánskou kolekci i kolekci spodního prádla navíc živě doprovázel rap skupiny MAAT.
 
Sobotní večer patřil mladým talentům, soutěžících o titul ArFashion Designer 2014. Osmička těch nejtalentovanějších předvedla své kreativní kolekce. Co designer to jedinečný a osobitý styl. Kanárkově žlutá, inspirace kroji a venkovským odíváním, ruské vzory, šedesátá léta, andělské róby, náznak nahoty, to vše bylo na přehlídce k vidění. Porota to neměla jednoduché. A jak to vše dopadlo?
 
Vítězem soutěže o mladé talenty, který byl vybrán odbornou porotou, se stala Tereza Havránková. Tereza na finálovém večeru předvedla kolekci s názvem K.R.O.J., která sklidila velký úspěch. Propracované oděvy byly vytvořeny z netkané textilie, kterou Terka sama propalovala pájkou. Materiál byl pak tímto originálním způsobem povýšen na umělecké dílo a vznikl tak ozdobný vzor připomínající krajku. Inspirace kroji byla jednoznačná. Nosným prvkem kolekce se stalo kolo, jež bylo patrné na nadýchaných sukních i rukávech a čepcích. Kontrast s původní inspirací tvořil podtext skryté nahoty.
 
Cenu vítězi předával zástupce Skupiny ČEZ Daniel Novák a část odborné poroty v zastoupení Júlie Sabové, Kláry Haunerové a Alžběty Presové. Vítězka byla z prvního místa velmi nadšená a překvapená. Na kolekci prý pracovala hodně dnů i nocí a výsledek rozhodně stál za to. A stát za to, bude i přehlídka v pražských ulicích na příštím ročníku Festivalu mladé módy Arcolor 2015! Kolekce totiž bude navržena novou vítězkou a my se už teď těšíme, co si pro nás připraví čerstvá držitelka titulu ArFashion Designer 2014.
 
Během obou dnů probíhaly Fashion talky s Klárou Haunerovou a Jaroslavem Novotným. Dozvěděli jsme se, v jakých vykořisťujících podmínkách vyrábějí své oděvy některé velké mezinárodní řetězce. A utvrdili jsme se, že lokální výrobky dbající na práva svých zaměstnanců, ekologii a zdraví klientů se vyplatí podporovat.
 
Program festivalu byl také obohacen o výběrový pop-up store, který se skládal ze samých šikovných designerů, kteří si pro návštěvníky festivalu připravili to nejlepší ze své tvorby. K mání zde byly šperky MAMORI a KATERINA REICHOVA  jewellery, pásky značky RITORE a kabelky od GOSHICO, zdravé prádlo Page Underwear, brože od Jeleních šperků a vychytávky DOKAPSY.
 
Arcolor děkuje všem návštěvníkům festivalu, kteří svou návštěvou podpořili mladé talenty a všem, kdo se angažovali na vzniku 6. ročníku Festivalu mladé módy Arcolor.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.