Share |

Čajovna BASAMA slaví 10 let, zapijme to! Čajem!

foto: Bet Orten

Bylo léto. Bylo dokonce i babí léto. Ale prostě už není a my se s tím musíme všichni, ať už chceme, nebo ne, smířit.
Je podzim, a i to krásný barevný listí už každým dnem opadá. A než napadne krásný bílý sníh, bude tu setsakra dlouho šedivo (a i když ten sníh napadne, všichni víme, že vydží věšinou jen chvíli).
Tyhle všechny důvody mě přiměly k tomu, abych se s těmi, jež neznají to magické místo, kde vám bude teplo a útulno a barevno (hlavně v těchto chladných měsících!), podělila. To místo je čajovno-kavárna BASAMA v Sochařské ulici na Letné. Je to výjmečné místo už jen tím, kdo jsou jeho majitelé. Manželé Hájkovi jsou pár, jaký jsem dlouho v Praze a v celých Čechách nepotkala. A kdybych je náhodou potkala (třeba někde v tramvaji), klidně bych si myslela, že vůbec vlastně z Čech nejsou. Maj něco, co moc lidí nemá, jsou styloví a nekonvenční.
Stejně jako BASAMA. Vůně čajů, datlových sušenek a vodních dýmek (jež se stejně jako jiné tabákové produkty mohou konzumovat v zadní části podniku) vás omámí už když budete sestupovat po schudcích do tohoto stylového podniku, který si mimo jiné vysloužil čestné místo v Berlínském průvodci po cool pražských místech. Pak už se jen můžete rozvalit do gaučů a křesel (serfovat na free wifi), zaposlouchat se do vždy skvělého hudebního mixu (ne, nepouští se zde žádná world music, nebo ezoterické cinkání, Marius Hájek je totiž opravdový hudební fajnšmekr), a objednat si nějakou z místních lahůdek. A že jich tu mají!
 

Specialitou, a prý nejlepší ve městě, je oblíbená Masala (pro vegany i se sojovým mlékem), Sahleb mají prý lepší než v Istanbulu, a opravdovou chloubou je nepřeberný výběr oblíbeného maté např. s guaranou nebo tribulusem/kotvičníkem. Pokud by vám ale náhodou bylo ve vyhřáté Basamě moc velké teplo, můžete se ochladit studeným nápojem CAIRO, což je pití vyrobené podle unikátní hájkovské receptury.

K čaji, ať už horkému, nebo chladnému, pak též k dispozici vynikající vodní dýmky, jejichž směsi s luxusním tabákem Al Fakhir ze Saudské Arabie vám dle vaší chuti fantastická hostitelka, sama majitelka Daniela, ráda namíchá. Já osobně ujíždím na zeleném čaji Nai Xiang, je to tzv. mléčný oolong a mám na něm už regulérní závislost (společně s malířkou Irou Svobodovou:). Ta vůně vás chytne navždy a nepustí...

A pokud budte mít mlsné jazýčky na něco v tužší konzistenci, jsou tu dobrůtky jako baklava a datlove buchtičky od syrských cukrářů, kandované ibišky, goji, nebo na slano, toasty s oreganem a malým salátkem. A kdyby vás náhodou přešla chuť na čaj, mají tu hustou domácí čokoládu. Fakt hustou.
 
 
28.11. oslaví BASAMA 10. narozeniny, všechno nejlepší!
 
BASAMA
Tea Kafé Room
Sochařská 8
Praha 7

nově i facebook: https://www.facebook.com/pages/Basama/161713900706464https://www.facebook.com/pages/Basama/161713900706464
 web: http://www.basama.cz/

Otevřeno denně kromě pondělí od 16 – 22 h.
 

text a foto: Bet Orten

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.