Share |

Obraz versus jídlo: Na říjnovém Fresh Eye se bude jíst očima

foto: pořadatel akce

Cyklus přednášek o vizuální kultuře Fresh Eye uvádí:
Obraz versus jídlo
aneb
Jíme očima?
 
Na říjnovém Fresh Eye se bude jíst, ale jen očima. Budeme se zabývat profesionálním i amatérským zobrazováním jídla. Markéta Slavková vystoupí s příspěvkem k antropologii jídla. Jan Bezucha nás zasvětí do světa profesionálních food fotografů. A představí se také Kateřina Obrazová, šéfredaktorka blogu Thinkfood.cz. Večer Fresh Eye se uskuteční opět v Trafo Studiu, v úterý 21. října od 19:00.
 
FACEBOOK EVENT
 
Obraz versus jídlo
Jídlo není jen základní lidskou potřebou, ale patří také mezi nejstarší motivy a témata vizuální kultury. S nástupem sociálních sítí a s rozvojem nových mediálních forem (zejména food blogů a televizních pořadů o vaření) se však stává také všudypřítomným vizuálním fenoménem, který atakuje naše smysly prostřednictvím zářivých obchodních reklam, atraktivních fotografií v časopisech, instagramových záběrů z luxusních restaurací a farmářských trhů, přičemž zachraňuje knižní sektor velkolepou produkcí trendy kuchařek.
 
Na Fresh Eye vystoupí Markéta Slávková, která se zabývá antropologií jídla a působí ve sdružení Anthropictures. Profesionální fotograf Jan Bezucha vystudoval fotografii na pražské FAMU. Fotí jídlo a pití mimo jiné pro prezentace restaurací či do kuchařek. Kateřina Obrazová se věnuje jídlu a jeho designu ve svém blogu Thinkfood.cz.
 
Fresh Eye Obraz versus jídlo se koná v úterý 21. října v Trafo Studiu, Čerpadlová 4, Praha 9. Od letošního ročníku začínáme pravidelně v 19:00.
 
Cyklus Fresh Eye
Význam obrazů a vizuality v současném světě stále roste, ovšem zůstává nedoceněn. Cyklus Fresh Eye, věnovaný tématům vizuální kultury a vizuálních studií, probíhá již čtvrtým rokem. Vystoupila na něm řada hostů z praktické i teoretické sféry. Autorka komiksů Lucie Lomová se zabývala vztahem obrazu a textu, na téma “válečná pornografie” promluvila nositelka ocenění Czech Press Photo Alžběta Jungrová, klipovitost v reklamě i filmu probíral režisér Tomáš Mašín a mezi hosty se vystřídali mnozí další. Na březnovém Fresh Eye vystoupil se svou performancí slovenský tanečník Jaro Viňarský, držitel The Bessie Award.
 
Fresh Eye od roku 2013 pořádá vysokoškolskou soutěž pro studenty humanitních a uměleckých škol a nově se věnuje také vzdělávání studentů středních škol prostřednictvím interaktivních workshopů.
 
Více o projektu zde.
Více o vzdělávacích aktivitách platformy zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.