Share |

Nusle ožijí novým cirkusem, pohádkami a workshopy

foto: pořadatel akce

V ulicích a vnitroblocích jedné z nejstarších pražských čtvrtí proběhne v sobotu 20. května festival Nuselské dvorky. CIRQUEON - Centrum pro nový cirkus, Vnitroblok Mečislavova, kavárny Sweetcakes – coffee and pies, Ňáký kafe a kavárna ROJ otevřou své dvorky a umožní tak návštěvníkům nahlédnout do historie této čtvrti a zároveň zažít současné Nusle plné umění a zábavy.
 
Architektonická procházka, pohádky pro děti i kreativní dílny
Sobotní program odstartuje architektonická procházka s historičkou architektury Věrou Vostřelovou, se kterou návštěvníci zavítají do míst, kde se v Nuslích dříve rozkládal zámecký park, nebo stávala starobylá usedlost. Program Nuselských dvorků bude následně probíhat na všech místech zároveň. Dopoledne návštěvníci na dvoře CIRQUEONU uvidí žonglérské vystoupení Pan Václav a kouzelný pytel spojené s žonglérským workshopem.

Prostor kavárny Sweetcakes – coffee and pies bude patřit především dětem a storytellingu: nejen malí diváci se mohou těšit na příběh o Třech medvědech a drzé Máše, po němž bude následovat kreativní vařící dílna pro děti. Během ní se naučí péct například čokoládové cupcakes. Nebudou chybět ani pohádky od Spolku Storytelling, nebo jejich Příběhový jukebox - autorské příběhy na přání.

 
Vnitroblok Mečislavova odpoledne obsadí fyzický divadelní soubor tYhle s pohybovou klauniádou Les Fantômes či písničkář a busker z Prahy Marek Jan. Večer se představí artisté s netradiční ohnivou show Fireducks, kteří odvypráví humorně-romantický příběh o zápasu dvou kačerů o srdce půvabné kachny.

 
Během celého dne zde zároveň bude možné vidět trojici vizuálních projektů od absolventů Ateliéru fyzického herectví na JAMU v Brně – Le Cabaret Nomade. Ti zavedou diváky do Šalabundy na desetiminutové koncertní představení, Le Musée Nomade představí putovní výstavu sbalenou v kufru a v Le Cabinet Photographique bude možné pořídit fotku na památku. Pro návštěvníky jsou dále připraveny celodenní cirkusové workshopy na dvorku CIRQUEONU, Mimiblešák či workshop se stylovým nuselským papírnictvím kaš-mi-daš.
 
Zahraniční novocirkusové duo Kolektiv Lapso Cirk a jejich extrémní balanční techniky
Během pozdního odpoledne ve dvoře CIRQUEONU vystoupí Viktor Černický se svým představením Parolapolea, sólo pro jednoho tanečníka, dvě tyčky a tři rozměry vnějšího světa. Ve 20:00 se pak na dvorku v CIRQUEONU představí mezinárodně uznávané novocirkusové zahraniční duo Kolektiv Lapso Cirk. V představení Ovvio se soustředí na balanční techniky v jejich extrémní podobě. Gravitace a manipulace předměty sloužící běžnému užití, hravá forma, ve které jsou oba performeři podrobováni zkoušce vlastních limitů. 
 
Vstup na festival je zdarma. Pořadateli festivalu jsou CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus, Vnitroblok Mečislavova, Sweetcakes – coffee and pies, Ňáký kafe a ROJ. Více informací zde
 
Nuselské dvorky – program
10:00 Nuselskými dvorky skrze staletí (1) - architektonická procházka
10:00 Loutky bez hranic - Tři medvědi a drzá Máša (3) - pohádka pro děti
10:00 Cabaret Le Nomade (2) - divadlo pro jednoho diváka po celý den
11:00 Pan Václav a jeho pytel (1) - pohádka pro děti
15:00 Storytelling - Pohádky Slovosledí babičky (3) - pohádka pro děti
16:00 Viktor Černický - Parolapolea (1) - fyzické divadlo
17:00 tYhle - Les Fantômes (2) - pohybová klauniáda pro malé i velké
18:00 Marek Jan (2) - koncert (indie-folk)
19:00 Storytelling - Slovosledi: Příběhový jukebox (3) - autorské příběhy na přání
20:00 Kolektiv Lapso Cirk - Ovvio  (1) - novocirkusové představení (FR/IT)
20:30 Zdeněk Větrovec (4) - koncert (folk)
21:30 Fireducks (2) - netradiční ohnivá fireshow
23:00 Ňáký kafe (5) -  afterparty, DJ
 
Vysvětlivky: CIRQUEON(1), Vnitroblok Mečislavova (2), Sweetcakes – coffee and pies (3), ROJ (4), Ňáký kafe (5)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.