Share |

NOVÝ SERIÁL: Anatomie stylu, díl 1. - Swingem proti náckům

V našem novém seriálu představujeme pánský styl od 30. let 20. století dodnes. Tentokrát se podíváme na Francii.
 
Američtí zootsuiteři našli během druhý světový války stylovou odezvu v okupované Francii. Les Zazous se ve francouzštině nadlouho stali synonymem pro mladýho rebela… 
 
Ve druhý polovině 30. let se svět konečně vyhrabal z ekonomický recese a ve Spojených státech se oslavovalo v rytmu nový taneční hudby zvané swing. Móda se přes oceán brzy dostala i do evropských zemí zatížených nejdřív předzvěstí a záhy i skutečnou válečnou vřavou.
Navzdory děsivé válce se svobodomyslný mládí nechtělo ve vichistický Francii (a dokonce ani hitlerovským Německu) svýho „amerického“ stylu hudby a oblékání vzdát. 
V roce 1940 započala německá okupace France. Vichistický režim nastolil ultrakonzerativní morálku podle hitlerovskýho vzoru. Vzdor tíživým okolnostem se právě v Paříži (za každých okolností stylový a ležérní) zrodila nejbizarnější skupina milovníků swingovýho boha Caba Callowaye a dalších amerických muzikantů – Les Zazous.
Výrostkovský chování a ultimátní estetický projev swingových fanatiků způsobil, že slůvko Zazou ve Francii sloužilo k popisu problémový mládeže ještě douho po válce.
V meziválečném období se v Paříži utvořila silná jazzová scéna, kterou budovali i nejšpičkovější černošští hudebníci z Ameriky. (Zlý jazyky tvrdí, že černí umělci se v Paříži cítili daleko svobodněji než ve svý rodný zemi.) Američtí jazzmeni výrazně ovlivnili tamější hudební scénu, která utěšeně narůstala. K nejpopulárnějším francouzským muzikantům patřil Django Reinhardt či Johnny Hess.
A právě refrén jeho skladby Je Suis Swing, který zněl „Za Zou, Za Zou Ze“ nejspíš stál za pojmenováním celé subkultury. 
Setkávali se v kinech či kavárnách, kde beze strachu šili do politiky, německých vojáků a do kolaborantů.
Domovem Les Zazous byla hlavně Paříž, kde se setkávali na dvou vyhlášených místech. Swingaři z líp situovaných rodin měli svůj druhý domov na Champs Elysées, ještě o něco extravagantnější a křiklavější Les Zazous pocházející z dělnických rodin se potkávali na Levým břehu, nejvíc na bulváru Saint-Michel a v Latinský čtvrti.
Les Zazous byli dandyové, kteří režim ochotně provokovali. Ač ve Francii panoval za války přídělový systém uplatňovaný i na látky, provokativně se vystavovali ve svým okázalým oblečení.
S koncem války Zazou z pařížských ulic postupně vymizel. Jeho odkaz pro francouzskou kulturu a společnost 20. století je však ohromný…
-
Příště: Swingem proti náckům v Německu
http://www.stylesurfin.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.