Share |

Nové umělecké centrum Pragovka otevřou Smack, Vladimír 518 či Pasta Oner s Janem Kalábem

30. 07. 2016 12:00 - 00:00 Kolbenova 34/A
foto: pořadatel akce

Nově se probouzející umělecké centrum PRAGOVKA Art District připravuje velkolepé zahájení. Při příležitosti slavnostního otevření venkovního prostoru centra PRAGOVKA právě probíhají přípravy na nevšední vernisáž. Přední čeští umělci i hudebníci pražské hip-hopové scény se postarají o zážitek z celodenního, i večerního programu. Svá velkoplošná díla představí rezidenti ateliérů Pasta Oner a Jakub Janovský, také Jan Kaláb či Tron 834. Během nepřetržitého denního i večerního programu na hlavním pódiu vystoupí hudebníci jako Orion, Smack, Vladimir 518, Maniak, Mike T, NobodyListen, NRMN, Robot či Vikitaki. Diváci se můžou těšit i na „live painting“ & graffiti jam, videomapping, atypická jídla, spoustu pití a mnohé další. Akce PRAGOVKA ONE proběhne 30. 7. 2016 od 12:00 a areálu PRAGOVKA Art District (Kolbenova 34/A).
 
Bezesporu jedna ze zásadních kulturních událostí tohoto léta PRAGOVKA ONE odstartuje 30. 7. 2016 sérii letních společenských a uměleckých eventů v prostorách nově vznikajícího kulturního centra PRAGOVKA Art District v pražských Vysočanech. PRAGOVKA ONE bude první z multižánrových, srpnových akcí, během kterých bude areál hostit několik hudebních koncertů, venkovních happeningů a otevření dvou uměleckých galerií zaměřených na prezentaci současného vizuálního umění. V rámci zahajovací akce PRAGOVKA ONE proběhne ve venkovních prostorách areálu vernisáž neobvikle koncipovaných velkoformátových maleb na obřích stěnách připomínajících spíše velkoformátové obrazy. Svá díla, odkazující na minulost či budoucnost tzv. Pragovky,  zde představí legendy pražské graffity scény jako je Pasta Oner, Jan Kaláb či Tron 834, v galerijním kontextu známý pod svým civilním jménem jako Michal Škapa. Graffity trojici doplní rezident Pragovky, výrazný expresivní malíř a kreslíř Jakub Janovský, který je nepřehlédnutelnou postavou české výtvarné scény a který je znám svými nekonformními a často až anarchistickými tématy ve svých dílech. Paralelně s výtvarnou sekcí bude otevřena velká venkovní hudební stage, na které se představí Orion, Smack, Vladimir 518, Maniak, Mike T, NobodyListen, NRMN, Robot či Vikitaki. Během následujících týdnů na tuto akci naváže rozsáhlá hudební dramaturgie v prostorách Strojírna, která představí širokou škálu zahraničních producentů elektronické hudby (například Skrillex, Parov Stellar, nebo Floorplan, aka Robert Hood).
 
Historie
Historie areálu sahá do roku 1907, kdy zde byla založena "Továrna na automobily Praga, s.r.o." a ve 20. letech, v době ČKD (1927), se stala největším strojírenským podnikem v bývalém Československu. Podnik zaměstnával 3500 lidí, kteří v areálu pracovali a žili. Mezi zaměstnanci se továrně začalo přezdívat Pragovka a název prostoru zůstal dodnes.
 
Od letošního jara se Pragovka, ukrývající přes 40 uměleckých ateliéru, postupně otevírá světu. V rámci nové koncepce zde vzniká prostředí, které si klade za cíl usnadnit spolupráci mezi kreativními komunitami a propojit nejrůznější umělecké světy.
 
Pragovka vyráběla auta, nákladní automobily a letadla se vznešenými jmény – Praga Mignon, Grand Alfa, Piccolo, Baby, Lady nebo legendární vůz Praga V3S. Jeden z reklamních sloganů společnosti zněl: "Vyrábíme vše, od špendlíků po lokomotivy."
 
I díky historii podniku se prostředí továrny nabídlo jako ideální pro experimenty ve všech odvětvích umění, což potvrzuje množství úspěšně realizovaných projektů, výstav a koncertů, které v prostoru areálu za minulá léta proběhly.

Nová podoba uměleckého centra Pragovka začíná právě touto jiskřivou myšlenkou: metamorfózou bývalé výroby do kreativity v ateliérech, zvuků těžké techniky do hudebních melodií, lesku kapot do okouzlujících show a nadčasových technologií do výstav vysoké kvality. Pragovka se proměňuje v unikátní a inspirativní místo setkávání umělců, odborníků i široké veřejnosti.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.