Share |

Nová dětská knížka Vlk a tma pomůže dětem překonat strach. Ilustrovala ji letuška

foto: Nakladatelství Paseka

Chceme, aby se děti nebály, a přitom je každodenně strašíme tmou a strašidly. Nová dětská knížka Vlk a tma na to jde jinak – ukazuje, že strach můžeme přijmout a lépe se s ním vyrovnat. Díky ilustracím Ley Točekové je Vlk a tma nejen dílem s terapeutickým potenciálem, ale také jednou z nejkrásnějších českých knížek pro děti.
 
Tradičně je vlk v pohádkách vnímaný jako symbol zla a nebezpečí, určitě by nás nenapadlo, že se může bát třeba tmy. V nové dětské knize Vlk a tma se ale musí sám postavit strachu. Autor textu Daniel Rušar chtěl ukázat, že strach mají běžně i ti odvážní.
 
Když byly synovi Daniela Rušara tři roky, tmy se nebál. Bát se začal až v předškolním věku, kdy už mu fantazie začala našeptávat, co všechno se může v lese nebo sklepě odehrávat a schovávat. Příběh o vlkovi, který se bál tmy a nelovil kvůli tomu se svou smečkou, Rušar vymyslel právě pro svého syna Eliáše. „Asi nejdůležitější bodem je přijetí strachu a celkově i nepříjemných pocitů. A naučit se strach přijímat a nebojovat s ním je přece méně vysilující a zajímavější,“ říká původem slovenský autor.
 
Jeho slova potvrzuje psycholog Patrik Pauko, jenž se věnuje dětem a jejich rozvoji. "Na příběhu malého vlka autor obrazně ukazuje několik způsobů přijetí vlastních strachů, stejně jako jejich překonávání. Malý vlk změní svůj postoj a strach ze tmy se díky tomu stane z problému výzvou."
 
Protože v naší společnosti stále ještě přetrvávají stopy výchovy těžící ze strašení dítěte, plošně používané v minulém století, děti slýchávají zejména z úst prarodičů věty typu „Nechoď tam, v tom sklepě je bubák a odnese tě“, zatímco večer po nich bývá vyžadováno, aby samotné usínaly ve zhasnutém pokoji, který se ponoří do tmy. „V současnosti se naštěstí dostává do popředí výchovný proud preferující respektování pocitů dítěte a jejich objasňování, na jehož vlnu je právě Vlk a tma naladěn,“ říká odbornice na dětskou literaturu Lucie Hášová Truhelková, která vede web knihydetem.cz. „Ukazuje dětem, jak strach ze tmy přijmout i jak jej postupně překonat - například pomocí vytvoření si vlastní formulky, kterou může být verš, říkanka nebo krátká písnička. Děti potřebují slyšet i to, že ve svém strachu nejsou samy a cosi podobného už někdo prožíval.“
 
Nezanedbatelnou součástí knihy jsou dynamické a svérázné ilustrace slovenské ilustrátorky Ley Točekové. „Už při prvním čtení se mi v hlavě objevovaly obrázky a pohltilo mě takové tvůrčí nadšení. Všechno muselo jít co nejrychleji na papír,“ říká Točeková, pro kterou je ilustrace koníčkem. V civilním životě je totiž letuškou. „Motivaci sbírám i na cestách, když poznávám svět, různé kultury a neuvěřitelné množství lidských charakterů. Dokážu vypnout jenom ve spánku, jinak pracuju všude, kde se dá, ať už v mém ateliéru, v hotelu nebo doma na gauči s pořádným množstvím čokolády.“
 
Vlk a tma
Danil Rušar, Lea Točeková
32 stran, 200 x 200 mm, vázaná, 199 korun
 
Tma skrývá spoustu neznámého, proto je přirozené se tmy bát. Mladý vlk se jí také bál, a tak se smečkou nelovil a kamarádi se mu posmívali. Ke zvládnutí strachu stačilo málo - setkání s mravencem a pár slov, a pro své kamarády ve smečce se najednou stal hrdinou. Tento příběh vypráví táta vlk bázlivým vlčatům, aby je přiměl vyjít ven do tmy vstříc novým dobrodružstvím. Jednoduchý příběh o běžné emoci ukazuje dětem, jak přijmout strach ze tmy a jak jej lze postupně překonat, například přeříkáváním vlastní formulky. Pomáhá děti povzbudit, že přijetí strachu a jeho sdílení je důležité jako první krok k jeho překonání. Text dokreslují moderní, dynamické, a přitom dobře čitelné ilustrace Ley Točekové s výrazným emocionálním nábojem. Knížka je určena dětem od tří let a lze ji využít i jako první čtení.
 
Daniel Rušar (1975) vystudoval angličtinu, pracuje nyní jako lektor osobnostního rozvoje. Publikoval novelu Jaro kriplů (Paskuda books, 2011) a povídkovou knihu Frisbee (Stillus press, 2006).
Lea Točeková (1979) vystudovala grafický a knižní design v Bratislavě a Trieru. Věnuje se malbě a ilustraci, kde hledá nové netradiční techniky. Knižní ilustrace např. B. Jobus: Plajko, Slovart, 2015. Vystavovala ve Wittenbergu v Německu. Žije v Berlíně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.