Share |

NORSKÝ REŽISÉR JAN VARDØEN ZAHÁJÍ 7. ROČNÍK FESTIVALU SEVERSKÁ FILMOVÁ ZIMA

Na festival Severská filmová zima v Praze zavítá norský režisér, spisovatel, hudebník a majitel vyhlášené restaurace Jan Vardøen, známý jednoduchým stylem a svébytným humorem, jehož prostřednictvím dokáže uchopit i vážná témata. Na festivalu budou uvedeny tři režisérovy celovečerní snímky. Natočení tří filmů během tří let je v Norsku rozhodně nevšední úkaz, většina tamních režisérů omezí svou tvorbu na jeden snímek. 
 
Norský režisér Jan Vardøen osobně zahájí filmový festival ve čtvrtek 9. 2. v 18 hodin v kině Lucerna úvodním slovem k dramatické komedii Norský dům (2017). Po projekci bude následovat moderovaná beseda s autorem o jeho tvorbě s prostorem pro dotazy diváků. Překlad do českého jazyka je zajištěn, neslyšícímu publiku je nabídnuto tlumočení do znakové řeči a simultánní přepis.
Jan Vardøen (nar. 1962) se dostal do povědomí diváků roku 2014 snímkem Srdce lehkosti, v němž plátno převedl divadelní hru Henrika Ibsena Paní z moře. Příběh vtipně okořenil historkami z natáčení, roli flegmatického režiséra s problémy s alkoholem svěřil sobě samému. Do filmu obsadil stávající herecké hvězdy Rosie Day a Lauru Donnelly. Komediální drama Podzim (2015) sleduje bouřlivý vztah inspicientky Národního divadla s populárním hercem a zkoumá téma lásky ve všech jejích podobách na pozadí podzimního Osla. Ve filmu Norský dům (2017), který nabízíme v exkluzivní evropské předpremiéře, Jan Vardøen reaguje na aktuální téma migrace a s humorným nadhledem poukazuje na to, jak nás mohou vnímat lidé z odlišného kulturního prostředí.
 
 
 
Severská filmová zima proběhne ve 13 českých a moravských městech. Festival pořádá Severský filmový klub.
 
 
Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu: www.sfklub.cz a sociální síti Facebook: www.facebook.com/SFklub.cz
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.