NOC KOSTELŮ 2018 už tento víkend!

foto pořadatel akce (Noc Kostelu 2016 Praha Petrovice)
foto pořadatel akce (Noc Kostelu 2016 Praha Petrovice)

Desátý ročník Noci kostelů se uskuteční 25. května 2018. Poznejte kulturní hodnotu kostelů, kaplí a modliteben.

 

V pražské arcidiecézi vás přivítá přes 300 otevřených kostelů, kaplí a modliteben s mnoha zajímavými programy, jako jsou například koncerty, workshopy, přednášky a komentované prohlídky bohoslužebných prostor. Můžete si vybrat i z netradiční nabídky, mezi kterou patří ochutnávky mešních vín, prohlídky zvonic, varhanních kůrů a dalších míst, kam se obvykle nedostanete. Připraveny jsou také programy zaměřené speciálně pro děti.

Za všechny vám pořadatelé chtějí doporučit např. rozhovor s novinářem a bývalým dlouholetým zahraničním zpravodajem ČT Josefem Pazderkou o Bohu a o člověku „Groznyj, Moskva, Varšava“ v kostele Panny Marie Královny míru v Praze 4 – Lhotce, ikonografický workshop v katedrálním chrámě sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2 – Novém Městě nebo provedení skladby Leoše Janáčka „Otče náš“ spolu se scénickými obrazy k jednotlivým částem v podání Libockého sboru v kostele sv. Fabiána a Šebestiána v Praze 6 – Liboci.  Podrobnosti o všech programech najdete na www.nockostelu.cz a také v brožurce, která bude k dispozici předem v kostelích a také v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí nebo na recepci budovy semináře v Thákurově ulici.

Z historie Noci kostelů: V roce 2005 proběhla první Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) ve Vídni. O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu kostel otevřený a zjistil, že otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí vstoupit. Během čtyř let se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a každoročně se do Lange Nacht der Kirchen zapojuje na 700 kostelů a modliteben. V roce 2009 Noc kostelů „překročila hranice“ a poprvé se konala v České republice. V roce 2010 se již otevřely kostely a modlitebny v celé České republice, v roce 2011 poprvé také na Slovensku a od roku 2012 se Noc kostelů (Kirikute Öö) koná v Estonsku. V roce 2016 proběhla první Noc kostelů ve Švýcarsku.

V České republice se do Noci kostelů každoročně zapojuje na 1 400 kostelů a modliteben, které kromě otevřených dveří nabízejí více než 6 000 doprovodných programů.

Zájem bývá pravidelně velký a každoročně se pohybuje kolem 450 000 návštěvnických vstupů. Autorkou jednotného vizuálního stylu je rakouská grafička Vera Rieder. Do prvního ročníku Noci kostelů v roce 2009 se zapojilo 25 kostelů v brněnské a 9 kostelů v plzeňské diecézi. I přes nepřízeň počasí bylo v Brně a okolí zaznamenáno 90 000 návštěvnických vstupů a dalších 10 000 v Plzni.

 

 

Comments

comments

Vyhledat