Share |

Nicky Holloway: Slavný anglický DJ na léčbě v pražském protonovém centru

foto archiv Nickyho Hollowaye

Byl to šok. Civím na facebook, už skoro spím. Mezi novinkami a blbostmi se náhle objeví příspěvek DJe Dannyho Ramplinga, že houseová legenda, anglický DJ Nicky Holloway, je na tom špatně: našli mu rakovinu, léčí se v Praze v protonovém centru, a protože je to ukrutně drahé, sbírá prostředky na léčbu přes internet. 
 
Ozvala jsem se Hollowayovi napřímo, jestli jako coby místní mohu pomoci, a on že pojďme na pivo nebo na kafe. Tak jo. Udělali jsme malé interview - Nicky se necítí skvěle, ale sedět v kavárně může a obecně je z Prahy nadšen. Doufá, že se sem podívá brzy znovu ne jako pacient, ale jako návštěvník Metronome Festivalu, kde hrají jeho oblíbenci.
 
Jak ses tady vlastně sakra octnul?
Nejsem tu poprvé, poznal jsem Prahu někdy před 15 lety, ale tehdy jako návštěvník. V protonovém centru jsem proto, že léčbu, jakou nabízí, v Británii ještě nemáme. Prý za dva roky, ale tak dlouho čekat nemůžu. V Anglii mi nabízeli operaci, která ale způsobí třeba to, že bych už neměl erekci, a to by bylo kruté. A musel bych rok nosit plíny. Tak jsem hledal a hledal a kliknul jsem na něco, kde se psalo o britské rodině, které v Praze vyléčili dítě s nádorem na mozku, i když mu doktoři v Británii nedávali naděje na uzdravení. Tak jsem objevil protonové centrum.
Pak jsem se sem vydal - problém ale byl, že během osmi měsíců od doby, kdy jsem se do toho dal, do doby, než jsem se dostal k léčbě, se mi rakovina o dvě stadia zhoršila, takže musím absolvovat víc terapií a stojí to dvakrát tolik, než původně mělo. Ano, je to hodně drahé, pokud nejsi zrovna George Clooney. Nicméně když se člověk rozhlédne, vidí, kam ty peníze jdou, dává to smysl. Není záruka, že mi to zabere, ale je to nejlepší léčba.
 
Jak to v centru vůbec vypadá? 
Jako ve vesmírné lodi. Supermoderní. Velikánské. Neuvěřitelné. 
 
Prý ti rakovinu našli náhodou.
Upadl jsem, opilý, a naštípl si žebro. Šel jsem za svým doktorem a zjistil, že výsledky testů PSA, na kterých jsem byl předtím, byly pozitivní. Doktor říká, vy jste si nevyzvedl výsledky...
Nechci se v tom ale teď babrat a všechnu energii zaměřit na negativní věci. Především se teď potřebuju uzdravit.
 
Jaké to bylo, dovědět se, že máš rakovinu?
Na tohle tě nikdo nepřipraví. Nikdy v životě jsem nebyl nemocný, neměl jsem příznaky. Souběžně měla moje máma  mrtvici, takže jsem řešil dvě věci naráz, rodina se hádala, máma se strachovala, jak seženu peníze na léčbu, v 86 už nějaké sbírání peněz na internetu moc nechápala. Ano, je to hodně peněz, ale je to vlastně jen výdělek spousty Britů za rok. A dostávám asi nejlepší léčbu, jaká na světě je. Kdyžtak můžu na operaci později, pokud nezabere. Udělal jsem, co jsem mohl, a mám z toho dobrý pocit.
 
Co budeš dělat, až se uzdravíš?
Pů roku jsem nepracoval. Lidi nechtějí bookovat DJe, o kterém se ví, že je nemocný. Všichni akorát říkají ooo, jsi v pohodě? Už jsem toho měl dost, tak jsem šel do studia a nahrál hezké chill out album, něco jako je styl Café del mar, kapely jako Portishead nebo Zero 7. Už jsem na něm pracoval asi deset let, ale pořád ho ne a ne dodělat. 
DJing už mi chybí a těším se, až budu zase hrát. Když něco děláš 38 let a pak vypadneš, je to divný pocit... 
 
-
Na Nickyho léčbu můžete přispět na stránce Gofundme, v současnosti má nashromážděno 41 135 z 45 000 liber (je hezké vidět mezi dárci tolik oblíbených DJů), takže sbírka je úspěšná. Přejeme, aby byla úspěšná i léčba!
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.