Share |

Nezávislý film ze Žižkova v kině Aero a na festivalech

foto: pořadatel akce

Roots In Ego aneb Kde se v lidech bere zlo? Můžete vidět znovu na Žižkově už 18.května! Film z prostředí současné elektronické hudby je úspěšně uváděn v regionech ČR a na festivalech
 
Los Angeles, London, Paris, Sydney, Amsterodam, Santiago de Compostela (Spain), Manchester (UK), Sao Paulo (Brazil), Tehran (Iran), Jerevan (Armenia), Brest (France), Forli (Italy), Bueu, Galicia (Spain), Klaipėda – Nida (Lithuania), Uppsala (Sweden)  ... to je výběr z filmových festivalů, do kterých posílá tvůrčí team nezávislý film, natočený v Praze na Žižkově. Zároveň proběhlo několik promítání po českých regionech, a film Roots In Ego se vrací na Žižkov, kde v legendárním kině Aero ve čtvrtek 18. května proběhne další promítání komediálně dramatického filmu Roots In Ego aneb Kde se v lidech bere zlo, spolu s anglickými titulky. Autorka film uvede krátkým proslovem.
 
Příběh filmu Roots In Ego vypráví o dvou sestrách, naivní Natálii Haabové (hraje Eva Kavanová), která dělá poledance, a její starší sestře Karolíně Haabové (hraje Štěpánka Pencová), která pracuje v tetovacím salonu, a ukazuje jeden typický den z jejich života – v souvislosti s osudy jejich kamarádů, které na Žižkově potkávají.  Drogy, bezstarostnost, naivita a lhaní sama sobě jsou znaky, které se prolínají většinou z osudů. Známý herec Míra Nosek ztvárnil postavu novodobého šamana, bezstarostného týpka, organizujícího free parties na louce. Scénárista a filmař Marek Dobeš (autor např. Chocking Hazard) hraje jeho parťáka Petr Xolo tak věrně, že si někteří přátelé autorky po zhlédnutí filmu myslí, že „toho týpka už někde na party určitě viděli“.  Drsná moderátorka Nikita Veronika Petrová hraje hustou party holku s dodávkou, a v dalších rolích se objevil např. Radovan Klučka, Michal Dudek, Zdeněk Pecha, Aleš Surma, dále ve filmu hraje drum´n´bass djka Kanjacca, Norbert Žid, Michaela Wenigerová, Jana Tichá. Příběh se odehrává na mnoha typických žižkovských místech (Growshop, Žižkovská věž, byty, bary, ulice…), v prostředí poledance studia (studio Firefly) a tetovacího studia a hlavně v baru, kde současná mladá generace tráví nejvíce času.
 
Film režisérka s pseudonymem 113kw doslova vydřela a vydupala ze spárů osudu, navzdory všem, kdo projektu nevěřili a snažili se ho v průběhu různých fází výroby podcenit. Film vznikl za minimální náklady, ale přesto je uváděn v kvalitě alternativní 35 mm filmu. Bohužel se najdou lidé, kteří autorce zazlívají, že se na filmu obohatila, pravdou je naopak, že vznikl zcela bez sponzorů zvenčí, jen díky autorčině schopnosti využít kontakty a sociální sítě, na nichž se jí podařilo najít celý štáb a v něm propojit nadšené amatéry (model a stylista Stáňa Menčík) a profesionály, které zaujal její scénář. Na filmu se podíleli například známí filmoví maskéři Vlad Taupesh a Josef Rarach, pracující na hollywoodské úrovni, nebo skladatel Varhan Orchestrovič Bauer, který spolupracoval i s Milošem Formanem, s postprodukcí a jako producent se podílel autorčin otec, trikový specialista a kameraman docent Antonín Weiser (autor trikových scén například v populární pohádce S čerty nejsou žerty, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, nebo filmu Kolja).
 
Ve filmu zní hudba od autorů žánrů hiphop, drum´n´bass, breakbeat, jungle, techno, house, reggae ale i symfonická hudba Varhana Orchestroviče Bauera. Uslyšíte legendární house pecku Second (Loutka), originální kubánskou hudbu od Mikkima (vítěz Anděla), reggae v podání Messenjah a Cocomana, techno od Dave.LXR a francouzského skladatele Keygen Kaotic, breakbeat od skladatele Mesmer a Line of sight z projektu Kiosek, hiphop scratch sekvenci od našeho reprezentanta – a vítěze světového poháru v technickém djingu (DMC) Flux, svoje beaty dodal i Merak. Dalšími hudebníky jsou Kanaďan Abstrakt Sonance, pražský Trusty TyVole?!, nebo electro duo Perverse Factory.
 
Protože autorka filmu podporuje tzv. slow fashion (tedy nakupování oblečení a designových doplňků od místních výrobců namísto nadnárodních korporací, držících levné ceny na úkor levných pracovních sil), ve filmu se objevily oblečení, šperky a doplňky od alternativních či domácích značek – Alien DNA, Limen Clothing, City Folklore, Mum Ray, Scura, Tyformy, Youngprimitive, Mayda, Life is porno, Jellyfish, Irena Marie Hartingerová, Kuráž.cz  a další (viz presskit)
 
Kristina Weiserová film pojmenovala v inspiraci v knize svého oblíbeného filozofa jménem Paul Brunton, který ve své knize Perspektivy, hovoří o zlu jako o veličině pramenící z ublíženého lidského ega.
 
Film je uváděn s anglickými titulky a po velice úspěšné březnové premiéře v Praze, je uváděn postupně v dalších regionech republiky, ve spojení s hudební party. Autorům se daří zprostředkovat divákovi pocit, jakoby se stal součástí světa filmu. Film tedy není, až na výjimky, uváděn v kině. Na tento nápad autorku přivedl román A bude hůř, a jeho filmová adaptace od režiséra Petra Nikolaeva. Tento film, vzhledem k tomu, jaké prostředí popisoval, byla také uváděn po hospodách a mj. i právě v paláci Akropolis, kde byl v červnu 2007 promítán v hlavním sále dokonce s tzv. „stolovou úpravou hlediště“, tedy „v duchu“ filmu. Stejně tak se rozhodla Kristina Weiserová uvést film Roots In Ego v souladu se zvyky těch, jejichž prostředí film popisuje.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.