Share |

Nezapomínejte na zabezpečení sklepa, vyhnete se nepříjemnému překvapení

 
I když zabezpečení vchodových dveří je pro mnohé z nás samozřejmostí, často zapomínáme na sklepní prostory. Přitom právě ve sklepě většinou skladujeme drahé sezónní vybavení jako zimní pneumatiky, kola, jejichž sezóna pomalu začíná, lyžařské vybavení, sezonní oblečení a další věcí, které se od bytu prostě už nevejdou. Měli bychom se tedy snažit předejít nepříjemné situaci, když najdeme sklep prázdný. 
 
Důležité kroky k bezpečnému sklepu
1. Začínat by se mělo od začátku, tedy od vchodových dveří. Neměla by na nich chybět kvalitní cylindrická vložka odolná proti oblíbeným technikám zlodějů jako je odvrtání, planžetování (použití šperháku) a bumping. Bumping je zlodějská metoda, kdy zloděj pomocí kladiva zarazí klíč s univerzálním profilem do zámku. Díky těmto úderům se v zámku rozhodí stavítka a zloděj je pak schopný zámek jednoduše odemknout. Platí pravidlo, že čím bezpečnější vložka, tím vyšší bezpečnostní certifikace, které vám může pomoci ve vyjednávání s pojišťovnou, pokud k vloupání opravdu dojde.
 2. Pokud bydlíte v bytovém domě, tak mnohdy nemůžete ovlivnit zabezpečení jednotlivých vchodů, pokud nejste členy SVJ. Vyplatí se tedy zaměřit na zabezpečení svojí vlastní kóje. Ideální překážkou pro zloděje je mříž zamčená řetězem s visacím zámkem, který zaručuje ochranu proti přepilování, odvrtání a rozbití. Pokud je sklepní kóje dřevěná, můžete využít petlici se zajištěním proti vyražení.
3. Posledním stupněm ochrany je zabezpečení věcí samotných. Zvlášť předměty odložené ve společných prostorech jako kola či kočárky jsou pro zloděje kvůli minimálnímu zabezpečení velkým lákadlem. Opatřete uložené věci visacími zámky a pro lepší přehlednost si je můžete nechat spolu s dalšími pod jediný, generální klíč. Rozdílné zámky pak budete moci otevírat pomocí jednoho klíče. Toto sjednocení vám udělá přímo výrobce nebo zámečník. Je však většinou použitelné pouze na stejné výrobní řady jednoho výrobce. Například český výrobce zámků, společnost Tokoz, nabízí sérii produktů Tokoz Pro, ve které je možné sjednotit na jeden klíč nejen cylindrické vložky, ale i visací zámky, X Boxy a další, méně typické druhy zámků.
Nejvíce ohrožené jsou sklepní kóje bytů
Sklepní kóje v bytech jsou velice často mimo přímý dohled obyvatel domu. I proto bývají častým a oblíbeným cílem zlodějů, protože jim hrozí menší riziko dopadení. Navíc hluk v bytovém domě dokáže zamaskovat rozbíjení dveří a ani neznámá tvář mnohdy nevyvolá velkou pozornost. Navíc společné prostory jako kolárny a kočárkárny, bývají často velmi špatně zabezpečené.
Právě zabezpečení společných prostor můžeme ovlivnit jen minimálně, proto nezbývá než ochránit především váš majetek. Kola a kočárky můžeme zajistit uzamykatelným mechanismem, jakým je například Tokoz X Safety Box III, zařazený do třetí bezpečnostní třídy. Lze ho přimontovat na cihlovou stěnu, připevnit na podlahu z různých pevných materiálů anebo navařit na kovové povrchy pomocí neodvrtatelných čepů a kola následně zabezpečit ocelovým lankem nebo řetězem.
Váš dům, váš hrad
Pokud se zloděj vloupá do sklepa rodinného domu, tak byste se měli bát daleko více. Dost často zloději volí sklepní okénka jako přístupové místo do celého domu. Proto je důležité zabezpečit hlavně přechodové dveře mezi sklepem a domem tak, aby je zloděj nedokázal překonat. Samozřejmostí by měla být kvalitní cylindrická vložka, případně petlice s visacím zámkem nebo X Box I nebo II umístěný z domovní strany dveří.

Okna do sklepa vybavte neprůhlednou fólií, abyste znesnadnili jejich rozbití a také znemožnili výhled na uskladněné věci. Opačným postupem může být zaskládání okna starými a nevábnými předměty, o které by zloděj neměl zájem. Do okolí domu si také instalujte světlo s čidlem pohybu – zloděje může zastrašit a vás v noci upozornit na to, že se u domu něco děje.
Na zabezpečení nešetřete
Experti se shodují, že zabezpečení by mělo být v hodnotě přibližně desetiny ceny chráněného majetku. Pokud máte ve sklepě kolo za deset tisíc korun, není zámek za tisíc korun žádnou přehnanou investicí. Navíc zloději mají přehled o tom jak a který zámek překonat, takže při zakoupení toho nejlevnějšího, získáte spíš okrasný než ochranný prvek.
 
Bezpečnostní třídy: 
Hodnocení a certifikaci zámků zajišťuje nezávislá akreditovaná zkušební laboratoř a certifikační orgán, který na základě výsledků testů přiřazuje výrobky do dané bezpečnostní třídy. Existuje celkově 6 bezpečnostních tříd. První a druhá třída jsou slabé ochranné prvky jako jsou branky, případně zámky ve dveřích uvnitř bytu. 3. třída poskytuje vysokou ochranu majetku a čtvrtá tu nejvyšší. Měla by pro zloděje tedy představovat největší problém při snaze o překonání. Tyto vyšší certifikace (3 a 4) nejsou jen znakem dobrého zabezpečení majetku, ale mohou sloužit i jako argument při vyjednávání s pojišťovnou po krádeži a dokazování dostatečného zabezpečení, které musel zloděj překonat. Třída 5 a 6 se běžně nepoužívá při zabezpečení bytu. Jedná se o zabezpečovací mechanismy nejvyšší úrovně, které se využívají zejména ve strategických a průmyslových objektech.
 
 
Tokoz Gama pro 70: visací zámek s krytým obloukem. Krytý oblouk zabezpečuje oblouk proti přeřezání, jelikož se k němu zloděj nedostane.
http://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-70-8-CS-cerna-_d37616791_11047.aspx
Tokoz Gama 50: Visací zámek s otočným obloukem. Některé petlice a mříže jsou hůře dostupné co se týče krytého oblouku. Ne všude jej jde umístit, a proto je vhodné využít zámek s otočným obloukem.
http://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-50-8-OS-_d15686165_11047.aspx
Tokoz X Safety Box II: Zámek s krytým tělem, který je vhodný k zamykání mříží, případně dvířek u sklepních kójí.
http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-II-s-vlozkou-a1ks-KR-_d2462479_11047.aspx
Tokoz X Safety Box III: Zámek, který se připevní do podlahy nebo stěny pomocí neodvrtatelných čepů. Následně se k němu připevní kola, kočárky, ale i další věci jako sezónní pneumatiky, zahradní technika a další pomocí ocelového lanka nebo řetězu.
http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-vlozka-bez-retezu-_d2413136_11047.aspx
Cylindrický vložka Tokoz Tech: Odolná cylindrický vložka, jejíž konstrukce podléhá dvěma patentům. Vložka bezpečnostní třídy 3 odolá planžetování a vyhmatání. Nabízí také vysokou odolnost proti odvrtání a bumpingu.
http://eshop.tokoz.cz/Cylindr-vlozka-TOKOZ-TECH-300-_d345446454_11047.aspx
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.