Share |

Nevidomí pomohou seniorům v boji se samotou

foto Kryštof Peterka

Nadační fond Českého rozhlasu představuje start-up Návštěvy POTMĚ. Nevidomí v něm pomohou seniorům v boji se samotou.
 
V těchto dnech zahajuje svou činnost nový sociální start-up Návštěvy POTMĚ, který reaguje nejen na znevýhodnění nevidomých na trhu práce, ale také na problematiku stárnoucí populace. Díky vlastní iniciativě nevidomých tak v Praze vznikne první služba tohoto druhu. Start-up fungující pod hlavičkou Nadačního fondu Českého rozhlasu zprostředkuje kvalifikované zaměstnání pro nevidomé, kteří pomohou seniorům v boji se samotou.
 
Vrásky na tváři, ne na duši
Návštěvy POTMĚ začínají v Praze již tento měsíc díky vlastnímu odhodlání a chuti nevidomých, jejichž uplatnění na trhu práce je stále komplikované. Služba zprostředkuje plnohodnotná pracovní místa nevidomým a zároveň pomůže seniorům tam, kde jim hrozí samota. Senioři tak budou mít díky pestré nabídce aktivit ze strany nevidomých novou příležitost vrátit se ke svým oblíbeným činnostem z mládí. Nevidomí také díky vlastním zkušenostem a pravidelnému vzájemnému kontaktu dokážou včas rozpoznat a podchytit úbytek zraku i sluchu u seniora a navrhnout vhodná řešení.
 
Do projektu bude postupně zapojeno celkem osmnáct nevidomých a slabozrakých osob, které budou seniory navštěvovat a věnovat se společně vybraným aktivitám, a to nejdříve v Praze, a následně i dalších českých městech. „Služba je cílena na seniory, kteří většinu času tráví o samotě ve svých domovech, odlehčovacích centrech, stacionářích, či domovech pro seniory, kde personál nemá dostatečné kapacity na individuální přístup. Návštěvy POTMĚ chtějí být tam, kde dny začínají splývat a ze života se vytrácí radost.  Během návštěv mohou senioři s nevidomými například zpívat, hrát na hudební nástroje, plést, chodit na procházky, zkrátka se věnovat čemukoli, co vrací chuť do života,“ vysvětluje fungování Návštěv POTMĚ vedoucí projektu Gabriela Drastichová a dodává: „Návštěvami poskytujeme podporu rodině i pečujícím. Víme, že je těžké skloubit práci, děti a domácnost s péčí o rodiče či prarodiče. Proto jim podáváme pomocnou ruku.“
 
Návštěvy POTMĚ budou od března 2018 do konce září 2019 zcela zdarma. Po ukončení pilotního provozu začnou následně fungovat jako sociální podnik, jenž bude financován mimo jiné z plateb za poskytnuté služby a rozšíří se do dalších měst v České republice.
 
Život nekončí s první důchodovou páskou
Jednou z nevidomých pracovnic zapojených do projektu je také Alena Terezie Vítek, která od roku 2005 spolupracuje se Světluškou, dalším z projektů Nadačního fondu Českého rozhlasu. Kromě soukromé výuky zpěvu a canisterapie s fenkou Háňou navštěvuje čtvrtým rokem svou šestadevadesátiletou klientku. I díky těmto dvěma ženám celý projekt vznikl. „I přes těžký osud, který ji potkal, v ní nezůstala hořkost. Navíc je ve svých letech úžasně soběstačná. I přes těžkou artrózu zvládá pravidelné nákupy, úklid, sama si uvaří, ale chybí jí společnost. Manžel jí zemřel před dvaceti lety a její syn a vnoučata, kteří žijí v Praze, ji ale nenavštěvují tak často, jak by si přála. Proto jsme tu my s Háňou. Návštěvy ale nesmírně obohacují i mě samotnou. Vím, že život nekončí s první důchodovou výplatní páskou a je jen na nás samotných, jak se ke stáří postavíme,” vypráví příběh své klientky Alena.
 
Službu si mohou na webových stránkách www.navstevypotme.cz objednat nejen samotní senioři, ale také lidé, kteří chtějí potěšit další společností své rodiče či prarodiče. Pilotní verze Návštěv POTMĚ potrvá do září 2019 na území hl. m. Prahy a bude zcela zdarma díky finanční podpoře z Operačního programu Zaměstnanost.
 
Návštěvy POTMĚ
Web projektu zde
Facebook projektu zde
Fotografie zde

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.