Share |

Netradiční výstava Na film! 2, za kterou stojí studenti filmových věd FF UK, otevřela své brány

foto: pořadatel akce

1. 12. 2016 – 30. 4. 2017 (úterý-neděle, 13:00 – 19:00)
Na film! 2: V pohybu
Palác Chicago
Národní 32, Praha 1
Kurátoři výstavy: Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová, Jakub Jiřiště
 
Výstava umožní návštěvníkům poznat nejen nevšední vidění světa české meziválečné avantgardy, která měla své místo již na předchozí výstavě, ale především nové exponáty a instalace tematicky zaměřené na počátky filmu, kinematografii atrakcí či českou školu animovaného filmu.
 
Návštěvníkům nabízíme možnost vyzkoušet si například laternu magiku, první projektor předcházející samotnému vzniku filmu, jejíž funkční repliku se nám podařilo vytvořit. Máme tu také imaginární kino, kde si film vytváří přímo sami diváci prostřednictvím své fantazie díky zvukově zpracovaným scénářům, čímž se nám daří představit právě období meziválečné avantgardy. Z modernějších instalací nabízíme virtuální realitu, pomocí které přeneseme návštěvníky do amerického Saint Louis, kde měla v roce 1904 v prostoru tehdejší světové výstavy premiéru atrakce předznamenávající její principy. Nesmíme ani opomenout expozici lentikulárních obrazů, jejichž prostřednictvím demonstrujeme principy animované tvorby,“ představují část exponátů autoři projektu a kurátoři výstavy Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště.
 
Projekt NaFilM: Národní filmové muzeum se snaží přiblížit svět filmu široké veřejnosti již několik let. Cílem jeho autorů je vybudovat v České republice filmové muzeum, které by reprezentovalo historii, vynalézavost a osobitost českého filmu, a zároveň ukázalo nejenom jeho provázanost se světovou kinematografií, ale i se společenským a politickým pozadím. Tato snaha je podporována nejen ze strany široké veřejnosti v podobě veřejné sbírky na portálu HitHit.com, ale i Nadací Vodafone, která úspěšně dosaženou částku zdvojnásobila, státními institucemi a rozmanitými partnery. V neposlední řadě ji podporují také osobnosti českého filmu, jakými jsou Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel, Olga Sommerová, Jan Hřebejk nebo Helena Třeštíková.
 
Filozofií samotného projektu NaFilM je vzdělávat a bavit současně. I proto výstava Na film! 2 navazuje na zdařilou spolupráci se základními a středními školami. Pro ty autoři připravili speciální filmové programy v podobě vzdělávacích prohlídek a filmových dílen, na nichž si žáci budou moci vyzkoušet natočit vlastní animovaný nebo hraný film.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.