Share |

Nepodceňujme amatéry

BEST OF: Nepřehlédli jste v našich starších vydáních? Přinášíme vám články z prvních dnů Proti šedi.
www.best-horror-movies.com

Vypadá trochu jako Milan Kňažko. Nemá rád počítačové hry, jejichž svérázné filmové adaptace ho neblaze proslavily. Jeho vášní je vedle filmařiny ještě box. A když se v ringu objeví nějaký ten kritik od tisku, míří opravdu přesně. Seznamte se, Uwe Boll, The Master of Error!

Na internetu se nedávno objevil trailer ke snímku Blubberella. Renomované filmové databáze, kde jsou karty leckoho dotaženy k dokonalosti, ale v případě nejnovějšího Bollova opusu mlčí. A nebo mlží sám tvůrce, jehož schopnost sehnat peníze na nejednu obludnost je na tom všem vskutku hodna obdivu.  

 

DIAGNÓZA: BOLL JE NA MALINÁCH

Obdiv si ale rozhodně nezaslouží Uweho německá důslednost co se připomínání nacistické éry týče. Karikovat Adolfa Hitlera Bollovi vážně nejde, přestože filmařinu studoval shodou okolností právě ve Vídni. To by se ještě dalo přejít bez mrknutí oka. Realizací dokumentu Auschwitz si však Uwe velmi nebezpečně zahrává s ohněm, přesněji řečeno s plynem. Producent, scenárista, režisér a herec v jediné osobě si totiž v inscenovaném dokumentu obléká esesáckou uniformu a jde dělat dozor před plynovou komoru. Pověstný Bollův amatérismus, jak jinak než nevědomky, páchá zlo. Vážné téma totiž v podání Uweho ansámblu připomíná nepovedenou grotesku, při níž se ale velmi dobře baví novodobí sympatizanti Třetí říše. Skutečné zlo.

Zlo, které bylo oceněno hned trsem Zlatých malin za nejhorší kinematografické počiny, si buduje kult, globální PR a tím i financování dalších realizovatelných obludností. Obludností, kterým se člověk občas zasměje. A to je na tom to nejhorší. Nepodceňujme amatéry.

ni©


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.