Share |

Není ticho jako ticho

Poslední zářijový týden proběhl v ČR Týden komunikace osob se sluchovým postižením.
foto: PR

Poslední zářijový týden proběhl v ČR Týden komunikace osob se sluchovým postižením. Do projektu občanského sdružení ORBI PONTES se zapojila řada partnerů, kteří prostřednictvím kulturních a vzdělávacích programů upozorňují na svět ticha, na problémy a komunikační bariéry osob se sluchovým postižením. Rozmanité akce se konaly po celé ČR – v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Karlových Varech, Kurdějově, Karviné, Hradci Králové, ve Zlínském kraji: Kroměříži, Valašském Meziříčí, Uherském Hradišti ….

Týden komunikace osob se sluchovým postižením vyvrcholil v neděli 29.9.2013 divadelním představením „Čtyři dohody - kniha moudrosti starých toltéků“ v Klubu Lávka v Praze. V hlavní roli tohoto divadelního představení je Jaroslav Dušek, spoluúčinkují: Alan Vitouš a Pjér La Š´éz. Čtyři dohody založené na staré toltécké moudrosti, nabízejí silný kód chování, který dokáže rychle proměnit náš život v nový prožitek svobody, opravdového štěstí a lásky.

Jde o první představení, které bylo tlumočeno do českého znakového jazyka a zároveň simultánně přepisováno do češtiny. Tlumočily Kateřina Červinková Houšková a Naďa Hynková Dingová z České komory tlumočníků znakového jazyka. Simultánně přepisovaly Simona Sedmihorská a Nikola Gronesová z Centra zprostředkování simultánního přepisu České unie neslyšících.

Záštitu nad druhým ročníkem projektu Týden komunikace osob se sluchovým postižením převzali paní senátorka Daniela Filipiová; MUDr. Milan Cabrnoch, poslanec Evropského parlamentu; Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje; Mgr. Petr Tulpa za Liberecký kraj; Mgr. Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje; MUDr. Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina; Mgr. Ivan Kabický za hl. m. Praha; Ing. Pavel Šotola za Pardubický kraj; Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc. – exministr zdravotnictví ČR; Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy; Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR; JUDr. Michal Hašek za Jihomoravský kraj; RSDr. Stanislav Rybák za kraj Ústí nad Labem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.