Share |

Nejvlivnější lidé českého facebooku. Jak fungují a co nám řekli? Tomáš Baldýnský

Tomáš Baldýnský je muž mnoha (kreativních) profesí. Většinu z nich dělá nadobyčej vtipně. Psal o filmech do reflexu, je jedním z autorů Zeleného Raoula, psal nezapomenutelné sloupky do Lidových novin. Z vážnějších aktivit byl předsedou Rady Fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a taky šéfem scenáristického týmu seriálu Comeback na TV Nova. Nyní působí coby kreativní producent Filmového centra České televize. Na facebooku (a twitteru) glosuje svět někdy vtipně, někdy hořce, obvykle suše. Jeho 5000 přátel, 6000 sledujících na fb a 7000 na twitteru to miluje. 
 
 
Kdy jste si založil FB účet?
Někdy před deseti lety, ale snažím se na to nemyslet. Dost na tom, že mi teď facebook vyplivuje staré statusy, které člověk ještě psal ve třetí osobě (“je na dobrém obědě a přemýšlí, zda před poradou riskovat pivko.”) případně, ještě horší, statusy anglické, protože... vlastně už tehdy nevím, proč. Spousta lidí tam psala anglicky, zřejmě proto, že Čechů tam bylo málo a nebo že jsme se chtěli cítit světově. 
 
 
Kdy a jak jste zjistili, že ho můžete použít i k oslovaní docela velkého množství lidí?
Nikdy se mi nepodařilo získat pocit, že oslovuji velké množství lidí, protože lidská interakce - alespoň v mém případě - se pořád omezuje na nějakou stovku či dvě přátel, který se mnou komunikují, diskutují pod příspěvky. Když si příspěvek přečte opravdu velké množství lidí, pozná se to podle toho, že tam přivandrujou lidi z jiné sociální bubliny. Působí to jako když u vás před hospodou zastaví autobus s mentálně postiženými, kteří jedou na nějakou soutěž v rétorice. Vlezou tam, blábolí a všichni místní si z nich dělají srandu.
 
 
Jak se svým nepopiratelným vlivem nakládáte?
Myslím, že můj vliv je popiratelný. A pokouším se s ním takto nakládat, jen málokdy čekám, že něco změním, někoho přesvědčím, někoho oslovím. Spíš si tak jedu to svoje.
 
Chtěl jste někdy z FB odejít, případně odešel jste?
Nemívám záchvaty SNTADD (seru na to a du domu), spíš se snažím tu přítomnost kontrolovat kvůli času, který na něm trávím. Kvůli tomu se snažím pracovat offline, tužkou na papíře, abych ten čas oddělil. 
 
 
Co pro vás FB znamená?
Bohužel součást života. Součást, která kdyby zmizela, donutilo by mě to řešit vztahové vakuum nějakým lidštějším způsobem.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.